Zo gebruik je schimmel verwijderaars in je badkamer en keuken

Een goede schimmel- en meeldauw verwijderaar kan je helpen om schimmel in je badkamer en keuken te behandelen. Maar hoe gebruik je het voor het beste resultaat? Lees verder om erachter te komen!

Belangrijke stappen:

 1. Zorg voor een goed geventileerde ruimte.
 2. Volg de veiligheidsmaatregelen voor de door u gekozen schimmel en meeldauw verwijderaar en lees de aanwijzingen op het etiket.
 3. Neem preventieve maatregelen om te voorkomen dat de schimmel terugkeert.

Niemand houdt ervan om schimmel of meeldauw in huis te krijgen. Het is niet alleen lelijk en stinkt, maar het kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor mensen met schimmelallergieën, longaandoeningen of immuunziekten. Bovendien hebben recente academische studies aangetoond dat schimmel de symptomen van astmapatiënten aanzienlijk erger kan maken en daadwerkelijk astma of allergische reacties kan veroorzaken.

De keuken en de badkamer zijn twee van de meest voorkomende plekken voor schimmels en meeldauw in huis, omdat dit de gebieden zijn waar het meest vocht en warme lucht wordt geproduceerd. Van activiteiten zoals het gebruiken van uw waterkoker, of het nemen van een douche. Gelukkig is het verwijderen van schimmels en meeldauw in deze ruimtes relatief eenvoudig als je het juiste gereedschap hebt. Naast commerciële schimmel- en meeldauw verwijderaars zijn er verschillende natuurlijke opties beschikbaar.

Het gebruik van een schimmel en meeldauw verwijderaar

Het gebruik van een in de handel verkrijgbare schimmel en meeldauw verwijderaar is vaak de eenvoudigste optie, omdat deze sprays geen voorafgaande bereiding vereisen en over het algemeen bleekmiddel als een actief ingrediënt bevatten, en ook effectief de sporen die schimmels veroorzaken bestrijden en doden. Een in de winkel gekochte spray is daarom een ​​goede optie om ernstige schimmel oppervlakte mee te bestrijden.

Houd bij het gebruik van dergelijke sprays altijd rekening met enkele veiligheidsmaatregelen:

 • Volg altijd de instructies op het etiket en gebruik het product zoals aangegeven.
 • Draag rubberen handschoenen en oude kleding wanneer u een bleekmiddel gebruikt, omdat dit vlekken kan veroorzaken op uw kleding of uw huid kan irriteren.
 • Als u toch spray op uw huid krijgt, spoel dan onmiddellijk met water en raadpleeg indien nodig medisch advies.
 • Houd kinderen uit de getroffen kamer totdat de schoonmaakbeurt is voltooid.
 • Zorg ervoor dat het gebied dat u schoonmaakt goed geventileerd is.
 • Test eerst alle producten op een klein onopvallend gebied om er zeker van te zijn dat er geen vlekken of andere schadelijke effecten optreden.

Nu u veilig bent beschermd, moet u deze eenvoudige stappen volgen om schimmel te verwijderen:

 1. Plaats een doek of handdoek op de vloer onder het gebied dat u wilt behandelen om ervoor te zorgen dat de spray niet op uw vloer terechtkomt.
 2. Spray de gebieden waar schimmel en meeldauw aanwezig zijn en wacht een paar minuten tot het product zijn ding doet.
 3. Zodra u ziet dat het product verdwijnt pakt u een doek en week het in een kom met heet water, wring het uit en veeg de spray weg. Zorg ervoor dat je niet te veel water op je doek hebt, omdat het hierdoor de verf of het behang op je muren kan beschadigen.
 4. U kunt ook een vochtige papieren handdoek gebruiken om de spray weg te vegen. Dit is een praktische oplossing omdat het keukenpapier dan weggegooid kan worden, in plaats van dat een doek gespoeld moet worden.
 5. Na deze stappen een paar keer te hebben herhaald, zou de schimmel verdwenen moeten zijn, en dan hoef je alleen maar de kamer te laten drogen door te zorgen dat deze goed geventileerd is, zodat vocht kan blijven ontsnappen.

Andere schimmel- en meeldauw verwijderaars gebruiken

Een goedkoop en natuurlijk alternatief voor commerciële schimmel- en meeldauw verwijderaars is azijn (bij voorkeur witte of schoonmaakazijn om mogelijke vlekken te voorkomen), die kan worden verdund met water. Deze oplossing verwijdert met gemak schimmel en meeldauw. Voor gebieden die bijzonder zwaar door schimmel zijn aangetast, kan azijn zelfs onverdund worden gebruikt.

Koop een lege spuitfles om te vullen met de azijnoplossing en spuit het op net als een commercieel schoonmaakmiddel. Ga op precies dezelfde manier te werk als hierboven beschreven.

Vergeet niet dat je nooit azijn en bleekmiddel met elkaar mengt, omdat dit een potentieel dodelijk gas oplevert.

Meeldauw en schimmel uit handdoeken verwijderen

Schimmel en meeldauw gedijen op stoffen, en de handdoeken in uw badkamer zijn daarom een ​​doelwit. Nogmaals, het bestrijden hiervan is relatief eenvoudig en kan worden gedaan met behulp van je wasmachine en wat azijn.

 1. Neem de aangetaste handdoeken en doe ze in de wasmachine.
 2. Voeg een of twee koppen witte azijn toe en zet de machine op de heetste stand. Voeg voor deze eerste cyclus geen wasmiddel, wasverzachter of andere schoonmaakproducten toe.
 3. Was de handdoeken vervolgens opnieuw op de heetste stand, voeg wasmiddel of bakpoeder toe. Nogmaals, voeg geen wasverzachter of andere reinigingsproducten toe.
 4. Zodra deze twee wasbeurten zijn voltooid, hang je de handdoeken in de zon of droog je ze in een wasdroger op de hoogste stand die je hebt.

Preventieve maatregelen om schimmel in de badkamer te bestrijden

Om het risico op schimmel in uw keuken en badkamer te minimaliseren, moet u voor het volgende zorgen:

 • Houd deze kamers goed geventileerd en open vaak deuren en ramen.
 • Reinig oppervlakken regelmatig om schimmelvorming te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat u na gebruik natte handdoeken ophangt, zodat het vocht zo snel mogelijk ontsnapt.
 • U kunt ook ons ​​artikel lezen over het verwijderen van schimmel en meeldauw van muren voor meer nuttige tips.