Ziekte van Lyme door een tekenbeet

Teken overleven door een dier of een mens te bijten en bloed te zuigen. Deze beten kunnen je infecteren met bacteriën, virussen of parasieten die ze dragen. De meeste leiden niet tot ziekte. Maar als je bent gebeten, moet je letten op symptomen van de ziekten die ze kunnen verspreiden.

Ziekte van Lyme door een tekenbeet.

Dit is de meest voorkomende door teken overgedragen ziekte. De bacterie die het veroorzaakt, valt je zenuwstelsel aan en mogelijk ook je hart, lever, ogen en gewrichten. Dit is de meest voorkomende door teken overgedragen ziekte. De bacterie die het veroorzaakt, valt je zenuwstelsel aan en mogelijk ook je hart, lever, ogen en gewrichten.

Symptomen van de ziekte van Lyme

In het begin kunt u het gevoel hebben dat u griep heeft, koorts, koude rillingen, hoofdpijn en gewrichts- of spierpijn. U kunt ook een huiduitslag opmerken die na 3 tot 30 dagen na de de tekenbeet. Naarmate de uitslag groter wordt, wordt het midden vaak helderder en verschijnt er een rode ring rond de buitenkant, waardoor een “schot in de roos” achterblijft. Ongeveer 60% van de mensen die het hebben, krijgen deze uitslag.

Behandeling van Ziekte van Lyme

Als u zich in een gebied bevindt waar de ziekte veel voorkomt en u een teek vindt, neem dan meteen contact op met een arts, vooral als de teek dik is. Een antibioticum kan ervoor zorgen dat u de ziekte van Lyme niet krijgt als u het binnen 72 uur na de beet neemt. Als u de ziekte krijgt, zal uw arts een langer antibioticakuur voorschrijven. De meeste mensen herstellen volledig, maar de symptomen kunnen meer dan 6 maanden duren. Als het niet wordt behandeld, kunt u gevoelloosheid in uw armen of benen krijgen of verlamming aan één kant van uw gezicht.

Teek voorzorgsmaatregelen

De beste manier om een door teken overgedragen ziekte te voorkomen, is om niet door een teek gebeten te worden. Ze leven graag in gras, struiken of bladstapels. Ze grijpen je vast terwijl je langs loopt, vinden blote huid en graven zich in.

Wanneer je buiten bent:

  • Blijf uit de buurt van hoge struiken of gras en blijf op het midden van een pad.
  • Gebruik insectenwerende middelen (zoals DEET).
  • Draag een lange broek en stop ze in witte sokken zodat je teken kunt zien.
  • Let goed op teken wanneer je weer naar binnen gaat. Als u er een vindt die nog niet heeft gebeten loopt u geen risico op een van deze infecties.

Hoe moet je een teek verwijderen?

Als je bent gebeten door een teek dan kunt u deze het beste verwijderen met een tekenpen. Anders kun je ook gebruik maken van een pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij uw huid en trek langzaam en gestaag omhoog. Trek hem niet los, sommige monddelen kunnen afbreken en in je huid blijven. Zodra hij eruit is, dompelt u het in alcohol, wikkelt je hem in tape of spoelt je het door het toilet om hem te doden. Plet een teek niet met je vingers. Was uw handen met alcohol of zeep en water als u een teek hanteert.

Waar leven teken?

Teken vinden hun huizen in bosrijke gebieden met veel struiken, hoog gras, onkruid en bladafval. Ze zullen zich vestigen in begroeide plekken in uw tuin, houtstapels en zelfs vogelvoeders.