Zelf Kakkerlakken bestrijden

Krijg je de rillingen van kakkerlakken? We begrijpen het helemaal. Het ongedierte is berucht om de ernstige problemen die het kan veroorzaken voor eigendommen en de menselijke gezondheid. Van verschillende allergieën tot ernstige ziekten die alleen met antibiotica kunnen worden behandeld. De ernstige risico’s die een kakkerlakken plaag kunnen veroorzaken, mogen nooit worden onderschat. Kakkerlakken bestrijden is dus noodzakelijk.

Doorgaans worden ze aangetrokken tot keukens, opslagruimtes of rioleringen in huizen en horeca gelegenheden. Kakkerlakken zullen uw huis binnen de kortste keren binnendringen door hun “superieure” fok- en overlevingsvaardigheden te gebruiken. Ze zullen elk oppervlak, armatuur of voorwerp dat ze aanraken besmetten en verschillende ziektekiemen en bacteriën overbrengen op spullen die je gebruikt. Kakkerlakken zijn veroorzakers van medische aandoeningen, zoals astma. Ze beschadigen goederen, laten vlekken achter en stinken. Op deze site zul je alles ontdekken wat je moet weten over kakkerlakken plagen en hoe je ze effectief kunt bestrijden.

6 tips om kakkerlakken te bestrijden, en waarom ook weer niet!

 1. Gemalen Koffie om Kakkerlakken te bestrijden

  Gebruik gemalen koffie en maak er kakkerlakken val van. Plaats de nog vochtige koffie in een voor kakkerlak toegankelijke pot. De geur van de koffie zal kakkerlakken aantrekken, terwijl de pot bedoeld is om ze te vangen.
  Waarom het niet effectief is: kakkerlak plagen zijn moeilijk te beheersen. Deze methode richt zich alleen op kakkerlakken die zichtbaar zijn. Voor elke kakkerlak die je ziet, kunnen er 100 zijn die je niet ziet.

 2. Laurierblaadjes om Kakkerlakken te bestrijden

  Terwijl kakkerlakken worden aangetrokken door een aantal etenswaren, waarderen ze mogelijk niet alle geuren. Er wordt gezegd dat geplette laurierblaadjes op strategische plaatsen, zoals onder kasten of in de hoeken van uw keuken, kakkerlakken op afstand houden.
  Waarom het niet effectief is: Kakkerlakken zijn alleseters en gaan op zoek naar alle soorten voedsel. Door ze eenvoudigweg van een bepaald gebied af te weren, raak je niet van ze af. Je kunt ze daardoor dus naar andere delen van het huis sturen, zoals je slaapkamer.

 3. Alcohol om Kakkerlakken te bestrijden

  Verzadig een doek met oud bier en leg het op een plek waar veel kakkerlakken voorkomen. Kakkerlakken worden aangetrokken door de geur, voeden zich met het bier en worden (dronken). Waardoor ze niet terugkeren naar hun schuilplaatsen voordat je ‘s ochtends wakker wordt.
  Waarom het niet effectief is: het voeren van kakkerlakken, eten en drinken is geen manier om een probleem met kakkerlakken op te lossen.

 4. Kattenkruid thee om Kakkerlakken te bestrijden

  Maak kattenkruid thee. Doe een paar schepjes kattenkruid in kokend water. Laat het water afkoelen en giet de “thee” in een spuitfles. De geur van de kattenkruid wordt verondersteld kakkerlakken af te weren. Het kan ook katten aantrekken die u willen helpen met uw kakkerlak dilemma.
  Waarom het niet effectief is: er is geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat kakkerlakken worden afgestoten door een van de actieve ingrediënten in kattenkruid.

 5. Citrusvrucht om Kakkerlakken te bestrijden

  De geur van citrus wordt verondersteld zo afschuwelijk te zijn voor een kakkerlak dat het gebruik van een reinigingsmiddel op basis van citrusvruchten voldoende is om ze uit uw huis te houden.
  Waarom het niet effectief is: een schoon huis houden kan helpen een kakkerlakken plaag te voorkomen, maar het kan er geen genezen. Zelfs met een schoon huis kunnen kakkerlakken nog steeds binnenkomen om voedsel en water te zoeken als uw toegangspunten niet zijn afgesloten en het weer buiten hen naar binnen drijft.

 6. Komkommerschillen om Kakkerlakken te bestrijden

  Plaats komkommerschillen in een open blik. De geur van komkommers gemengd met tin wordt verondersteld sterk genoeg te zijn om niet alleen een kakkerlak af te weren, maar ze ook te doden.
  Waarom het niet effectief is: nogmaals, kakkerlakken voeren is geen manier om een plaag te behandelen. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat de geur van tin giftig is voor kakkerlakken. Als deze eenvoudige kakkerlakken val echt zou werken, zou de wereld niet zoveel kakkerlakken hebben.

 

De verschillende kakkerlak vallen

Zijn sommige kakkerlakken werende middelen beter dan andere? In één woord, ja. Bekijk enkele veel voorkomende huishoudelijke kakkerlakken vallen en ontdek welke het beste werken.

Kakkerlakken bestrijden met een lijmval

Vallen werken door kakkerlakken te vangen. Een van de meest voorkomende vallen is een lijmval. Deze vallen werken door kakkerlakken op een klevend oppervlak te vangen. Dergelijke vallen moeten in verborgen of beschermde gebieden rond het huis worden geplaatst. Ze kunnen ook muizen en andere insecten vangen.

Kakkerlakken bestrijden met een Lokaas doos

Een lokaas doos werkt door de kakkerlak te misleiden om iets te eten dat is besmet met een gif. Het komt in een verscheidenheid aan opties die variëren van een gel tot lokaas doos. U kunt de gel rechtstreeks op een oppervlak aanbrengen, terwijl het aas van de lokaas bedekt is behalve waar kakkerlakken binnenkomen en uitgaan. Bij het gebruik van aas is het belangrijk om de aanwijzingen te volgen. Het is ook een goed idee om het gebruikte type aas te variëren, omdat kakkerlakken hetzelfde type kunnen vermijden.

Kakkerlakken bestrijden met spray

Hoewel sprays effectief kunnen zijn bij het bestrijden van de kakkerlakken, worden ze niet aanbevolen. Volgens de pagina van het Pesticide Research Institute over kakkerlakken leidt het gebruik van een spray of vernevelaar bijna altijd tot inhalatie van het pesticide.

Als u niet zeker weet welke methode het beste is voor uw huis of hoe ernstig uw probleem is, bel dan een specialist in ongediertebestrijding.

Soorten kakkerlakken

Er zijn twee hoofdsoorten kakkerlakken in Nederland, de Oosterse en Duitse kakkerlakken. Kakkerlakken onderscheiden zich door hun zeer lange zweep achtige antennes, platte ovale lichamen en snelle schokkerige wandeling.

Duitse Kakkerlak
Duitse Kakkerlak
Oosterse Kakkerlak
Oosterse Kakkerlak

De volwassen Duitse kakkerlak is lichtgeel / bruin en is 10 tot 15 mm lang.

De oosterse kakkerlak is donkerbruin / zwart en is 20 tot 24 mm lang.

 

Wat veroorzaakt kakkerlakken? Waar komen kakkerlakken op af?

Het Interessante is dat kakkerlakken zelf redelijk ‘schoon’ zijn. Het is hun bijna constante routine van het wassen van hun lichaam, waardoor sommige gifstoffen zo effectief kunnen zijn (in wezen kunnen de chemicaliën aan hun lichaam blijven plakken, dat later wordt ingenomen als ze zichzelf schoonlikken).

Het gaat om de dingen waar ze doorheen lopen als ze in ons huis rondzwerven die echte problemen kunnen veroorzaken: ziekte, allergische reacties, bacteriegroei … je snapt het. En daar wil je niet hebben.

Het is duidelijk dat de eenvoudigste manier om met kakkerlakken om te gaan is ze helemaal niet te hebben. Klaar om erachter te komen wat kakkerlakken veroorzaakt, zodat je ze niet kunt krijgen?

Eten! Maar wat eten kakkerlakken?

Kakkerlakken zijn over de hele wereld bekend. Ze zijn niet alleen gevaarlijk voor de menselijke gezondheid, ze zijn ook binnen en buiten een overlast. Dus hoe ga je om met kakkerlakken in het huishouden?

Kakkerlakken zijn aaseters. Ze eten rottend plantaardig en dierlijk materiaal, maar ze worden ook aangetrokken door vet en olie en zelfs door dode huid en haar. Voor kakkerlakken heeft het huis een overvloed aan voedsel, water, warmte en beschutting. Eenmaal binnen, kan het heel moeilijk zijn om kakkerlakken voorgoed het huis uit te krijgen.

Het is dus duidelijk dat het belangrijk is om al je bederfelijke waren en levensmiddelen opgesloten en verzegeld te houden. Maar houdt er rekening mee dat het dieet van een kakkerlak is niet hetzelfde als dat van ons. Sommige soorten kakkerlakken worden zelfs aangetrokken door karton, boeken, papier hout. Ruim dus je rommel op in je huis.

Vochtige, donkere ruimtes.

Zelfs als het je lukt om je eten op afstand te houden van de kakkerlak, het beestje kan ongeveer een maand overleven zonder te eten.

In deze tussentijd voelen ze zich aangetrokken tot smerige, donkere en natte plekken in het huis. Vandaar hun aantrekkingskracht op vuilnisbakken, garages, kelders en sommige delen van uw keuken.

Het hoeft geen combinatie van de drie te zijn, maar veel huiseigenaren melden kakkerlakken die in opbergdozen en op rommelige planken leven. Ze leven dus eigenlijk op plekken waar wij niet vaak kijken of komen.

Niet opgeruimde afval.

In grote lijnen hetzelfde als het laten liggen van alle soorten levensmiddelen op je aanrecht. Kakkerlakken worden als een magneet aangetrokken naar je afval dat niet goed is opgeruimd. Voedselresten, afvalvloeistof, karton op donkere stille plekken is ideaal voor een kakkerlakken plaag.

Haal je afvalzak altijd uit je prullenbak voordat de geur begint te door te dringen, en zorg ervoor dat alle plekken waar vuilnis is opgeslagen zo schoon mogelijk zijn. Verleidelijke stukjes voedsel of afval dus meteen opruimen.

Water

Water is een andere grote oorzaak van en het aantrekken van kakkerlakken in huis. Dit kan van alles zijn, van lekkende leidingen / afvoeren (vooral leidingen die in donkere kasten of onder gootstenen zijn verborgen). Ook eenvoudige dingen zoals het laten staan van waterbakken van huisdieren of zelfs kleine plassen water die zich rond gootstenen en deuropeningen kunnen vormen.

Kakkerlakken hebben absoluut water nodig en ze kunnen maar een week of twee zonder. Dus een huis waar water moeilijk toegankelijk is voor kakkerlakken is een huis dat kakkerlakken niet als eerst zullen kiezen om zich te vestigen.

Houd je huis zo droog als je kunt – slechts een paar druppels kunnen voldoende zijn om de dorst van een kakkerlak te verzadigen!

Hoekjes en gaten

Kakkerlakken vinden het heerlijk hun weg naar je huis te vinden door kleine scheuren en gaten in je huis. Net als andere soorten ongedierte, kunnen ze door ruimtes dringen die veel veel kleiner zijn dan hun werkelijke lichaamsgrootte. Duitse kakkerlakken passen in scheuren zo dun als een cent!

Openingen in pijpleidingen, onder deuren, plinten, tegels en muren zijn allemaal perfecte leefgebieden voor kakkerlakken om hun afval achter te laten, te reproduceren en heen en weer te reizen vanaf andere locaties.

Maar dat is niet alles, kakkerlakken gebruiken niet alleen deze kleine scheuren en gaten om je huis binnen te reizen, ze wonen er eigenlijk graag in.

Kakkerlakken zijn thigmotropisch, wat betekent dat ze graag iets solide voelen dat hun lichaam raakt, bij voorkeur aan alle kanten. Als zodanig gaan ze op zoek naar kleine scheurtjes en spleten die hen dat comfort bieden. Deze kleine hoekjes en gaatjes zijn voor hun alsof ze in een luxe matras slapen.

Een huis met veel openingen en spleten onder de plinten, muren, tussen de balies, enzovoort, is als een 5-sterrenhotel voor kakkerlakken. Dus sluit zoveel mogelijk van deze mogelijke kakkerlak woningen af!

Onkruid wieden tegen kakkerlakken

Als je veel onkruid in de tuin of naast deuren hebt, dan zou dit een aantrekkelijk punt kunnen zijn voor die rondtrekkende kakkerlakken in de buurt. Het houden van een nette en schone tuin, evenals het opruimen van onkruid rond deuren, ramen en paden kunnen belangrijke stappen zijn tegen rondtrekkende kakkerlakken.

Spullen die je mee naar huis brengt

Gelukkig voor jou zijn kakkerlakken geen bedwantsen en liften ze meestal niet mee naar je huis zoals op meubels of kleding.

Maar ze leven graag in kartonnen dozen, apparaten en elektronica. Mensen heb je onbewust kakkerlakken mee naar huis gebracht in kartonnen dozen, gebruikte magnetrons en broodroosters, en zelfs computers en spelcomputers.

Kakkerlakken zijn dol op de verwarmde stille en donkere ruimtes die apparaten en elektronica bieden. Dus wees heel voorzichtig met het meenemen van gebruikte items in je huis, vooral als het uit een huis met kakkerlakken komt.

Je kan een item altijd even in een soort van quarantaine plaatsen door het in een afgesloten plastic zak een week te laten staan.

Meerdere kakkerlakken

Een van de grootste attracties voor kakkerlakken zal de aanwezigheid zijn van andere kakkerlakken. Heb je 1 kakkerlak in huis gezien? Dan zullen r meestal meerere volgen of al zijn. Hij zal zijn vrienden uitnodigen en met ze fokken (en onderschat niet hoe snel deze kleine jongens zich voortplanten).

Het is duidelijk dat de sleutel is om nooit een enkele kakkerlak in de eerste plaats in je huis te laten, wat betekent dat je de weg van preventieve maatregelen moeten ingaan.

Kakkerlakken in bed

Kakkerlakken worden aangetrokken tot warme, donkere en vochtige plaatsen. Hoe warmer en donkerder hoe beter. Ze kunnen zich echter aanpassen aan koude temperaturen als ze voldoende tijd krijgen. Zoals al eerde aangegeven, ze passen in de allerkleinste scheuren en in feite zitten ze het liefst strak tussen dingen. Ze kunnen zich in ongelooflijk krappe ruimtes wringen door zichzelf plat te maken en hun benen te spreiden. Dit maakt het mogelijk voor kakkerlakken om zich in wandcontactdozen te verbergen, en zelfs achter plinten.

Kakkerlakken hebben in de slaapkamer en dus in bed is zeker mogelijk. Ook al is het geen voor de hand liggende bron van voedsel en water. De slaapkamer zit vol met dode huid en haar dat veel mensen vaak over het hoofd zien.

Onder dressoirs en binnen in kasten zijn populaire schuilplaatsen voor kakkerlakken, want het biedt beschutting en voedsel. Zolang je die plaatsen niet schoonmaakt, zullen ze zich daar zeker nestelen.

En als je kakkerlakken in je slaapkamer hebt, is dat duidelijk slecht nieuws. Maar kunnen kakkerlakken muren en bedden beklimmen? Het antwoord is ja (hoewel sommige, zoals de oosterse kakkerlak, niet zo goed kan klimmen als anderen). Kakkerlakken kunnen veel verschillende soorten oppervlakken beklimmen, zoals muren, meubels en ja, zelfs bedden. Naast dit aangeboren klimvermogen kunnen veel kakkerlakken ook vliegen (hoewel de oosterse kakkerlak dit niet kan). Is dit niet alleen angstaanjagend, maar het maakt het bestrijden van de kakkerlak ook erg moeilijk.

Hoe voorkom je Kakkerlakken in je slaapkamer

Misschien wel de gemakkelijkste, zorg voor een schone slaapkamer.
Kruimels die u niet ziet, worden opgepikt door kakkerlakken die op zoek zijn naar hun volgende maaltijd.
Een andere preventieve maatregel is om in de gaten te houden of er kakkerlakken zitten. Verplaats grote meubels af en toe en maak ze schoon, om te kijken of er zich geen kakkerlakken hebben genesteld.

Hoe je kakkerlakken weghoudt terwijl je slaapt

Klimmen kakkerlakken in bed? Absoluut, en kakkerlakken in bed terwijl je slaapt is absoluut geen ideale situatie. Zelfs met een schone slaapruimte kunnen kakkerlakken nog steeds hun weg naar de slaapkamer vinden. Zoveel mensen vragen zich af hoe ze kakkerlakken uit de buurt van het bed houden. Maar weten vaak niet hoe ze dit moeten doen zonder chemicaliën en plakkerige vallen. Gelukkig zijn er enkele huishoudelijke trucs die de kakkerlakken op afstand houden, zonder je hele kamer te hoeven vergassen.

Tips om kakkerlakken uit je kamer te houden

Zorg ervoor dat gaten, scheuren en toegangspunten zijn afgedicht. Kakkerlakken zijn meesters in zichzelf in kleine ruimtes te persen. En Zelfs een dunne scheur is voldoende om ze binnen te laten. Als uw ramen los zitten moet u ze zo snel mogelijk vervangen. Bedek gaten in de muren en dicht deuren en ramen goed af.

Je kunt ook etherische oliën gebruiken. Pepermuntolie is een effectief kakkerlak werend middel dat u met water kunt mengen en rond het bed kunt spuiten om kakkerlakken op afstand te houden. Kattenkruid olie is ook veelbelovend gebleken als een Duits kakkerlak afweermiddel en een component van tijm olie is dodelijk voor sommige Duitse kakkerlak die in bepaalde levensstadia zitten.

Kakkerlak eitjes

Vrouwelijke kakkerlakken produceren eierdozen, bekend als oothecae. Oothecae bevatten veel eieren en zijn omgeven door een eiwitsubstantie die geleidelijk verhardt tot een sterke beschermende omhulsel. Sommige kakkerlakken soorten laten de eierdoos vallen, terwijl andere soorten het dragen totdat de eieren klaar zijn om uit te komen.

Oosterse Kakkerlak Eitjes

De oosterse kakkerlak creëert een donker roodbruine ootheca met een lengte van 8 tot 10 mm. Deze oothecae lijken licht opgeblazen en bevatten elk ongeveer 16 eieren. Het vrouwtje deponeert de eierdoos in een gunstige omgeving nadat het is geproduceerd. Vrouwtjes produceren in hun leven tussen de één en 18 eierdozen. Nimfen hebben meestal ongeveer 600 dagen nodig om volwassen te worden, hoewel hun ontwikkeling afhankelijk is van omgevingsomstandigheden.

Duitse Kakkerlak eitjes

De ootheca van de Duitse kakkerlak is bruin van kleur en heeft meestal een lengte van 6 tot 9 mm. De vrouwelijke Duitse kakkerlak draagt de ootheca totdat de eieren erin klaar zijn om uit te komen. Een ootheca kan maximaal 50 eieren bevatten. Van Ei tot volwassene duurt gemiddeld 103 dagen. Omdat ze zoveel eieren produceren die zich zo snel ontwikkelen, groeit hun populatie zeer snel.

Kakkerlak nimfen

De levenscyclus van kakkerlakken begint met het ei. Kakkerlak eieren komen uit vanwege de gecombineerde druk van de nimf binnenin. Bij het tevoorschijn komen uit de eierdoos of ootheca, staat deze onrijpe vorm van kakkerlak bekend als een nimf of babykakkerlak. Nimfen zijn aanvankelijk helderwit van kleur. Ze vergroten door de inname van lucht en zullen binnen enkele uren uitharden en donker worden. Recente experimenten hebben ook aangetoond dat de beschikbaarheid van voedsel binnen de eerste 12 uur na het vervellen de groei van kakkerlak nimfen sterk beïnvloedt.

Kakkerlak nimfen zijn grijsbruin van kleur en worden donkerder bij elke progressieve vervelling. De nymfale ontwikkeling tot volwassen varieert van maanden tot meer dan een jaar. Kakkerlak nimfen zijn vergelijkbaar met hun volwassen tegenhangers. Kakkerlak nimfen ondergaan een reeks vervellingen. Ze komen tevoorschijn als volle volwassenen uit hun laatste vervelling.

Duitse kakkerlak nimfen zijn vaak minder dan 3 millimeter lang wanneer ze uitkomen. Na het verdonkeren zijn ze bijna compleet donker, met een lichte vlek aan de achterkant. Deze vlek wordt meer uitgesproken door de tweede en derde vervelling fase. Bruin-gestreepte kakkerlak nimfen hebben twee banden op hun lichaam die in kleur variëren van zwart tot licht goud.

Kakkerlak Feitjes

Kakkerlak zonder hoofd?

Een kakkerlak kan een week leven zonder zijn kop. Vanwege hun open bloedsomloop en het feit dat ze door kleine gaatjes in elk van hun lichaamssegmenten ademen, zijn ze niet afhankelijk van de mond of het hoofd om te ademen. De kakkerlak sterft alleen omdat hij zonder mond geen water kan drinken en dus sterft van dorst.

Maken kakkerlakken geluid?

Ja, kakkerlakken kunnen geluid maken. De meest voorkomende geluiden die u misschien hoort, zijn niet hun kleine pootjes die rondscharrelen in uw kasten of muren. In plaats daarvan is het waarschijnlijk een piepend of sissend geluid dat u hoort. Gelukkig maken de meest voorkomende soorten kakkerlakken die huizen besmetten meestal geen lawaai (niet dat een kakkerlakken plaag ooit als geluk kan worden beschouwd).

Waarom kakkerlakken op hun rug liggen als ze sterven?

Het hangt ervan af waaraan de kakkerlak werd blootgesteld. Veel (maar niet alle) moderne insecticiden veroorzaken dit. Het kan te wijten zijn aan het effect op het zenuwstelsel van de kakkerlak. De kakkerlak raakt in spasmen waardoor hij op zijn rug kantelt. Dit is zeer duidelijk wanneer contactinsecticiden worden gebruikt.

Kunnen kakkerlakken vliegen?

Ja, Maar als je dacht dat alle kakkerlakken konden vliegen, dan heb je het mis. Hoewel veel kakkerlak soorten vleugels hebben, kunnen sommige alleen kruipen. De Oosterse en Duitse Kakkerlakken kunnen niet vliegen ondanks hun vleugels.