Zelf je wespennest verwijderen

Het is een vervelende situatie om een wespennest in of rond je huis te hebben, vooral als je kleine kinderen hebt of iemand die allergisch is voor wespensteken. Je kunt het beste een verdelger bellen, maar als dit geen optie is en je niet allergisch bent voor wespensteken, kun je ook zelf je wespennest verwijderen. Draag beschermende kleding als u van plan bent om een wespennest zelf te verwijderen. De beste tijd on dit te doen is ’s nachts wanneer de wespen minder actief zijn.  en spuit het nest grondig in met een goedgekeurde pesticide spray, insecticide stof, rook of water. Daarna moet u maatregelen nemen om te voorkomen dat wespen in de toekomst terugkeren.

Stappen om zelf je wespen nest te verwijderen

Voorbereidingen om je wespen nest te verwijderen

1. Draag beschermende kleding.

Om te voorkomen dat je gestoken wordt is het heel belangrijk om beschermende kleding te dragen wanneer je zelf een wespen nest gaat verwijderen. Zelfs als je niet allergisch bent, kan een wespensteek pijnlijk zijn!

 • Draag lange jeans, sokken, laarzen, handschoenen en een trui met capuchon die je over je hoofd trekt.
 • Wikkel ook een sjaal om de onderste helft van je gezicht en draag een veiligheidsbril of een skibril.
 • Als u een pesticide spray gebruikt, zorg er dan voor dat de kleding oud is, omdat resten van de spray in de stof kunnen komen. U moet de kleding onmiddellijk daarna wassen of weggooien.
 • Als je toch gestoken wordt als je het wespennest aan het verwijderen bent, raadpleeg dan deze behandelinstructies.

2. Ga niet op een ladder staan

Ga niet op een ladder staan om een wespen nest weg te halen die ergens hoog hangt. Bijvoorbeeld een dakrand van een huis met twee verdiepingen of een hoge boomtak, gebruik dan geen ladder om te proberen om het het wespen nest te bereiken.
Als u op een ladder staat en een zwerm wespen vliegt naar je toe en je raakt in paniek of je schrikt, dan is de kans zeer groot dat u  van de trap valt en en uzelf ernstig verwondt of nog erger.  Probeer alleen van het wespennest af te komen als deze binnen handbereik is.

3. Pesticiden gebruiken om je wespen nest te verwijderen

Als u pesticiden gebruikt, zorg er dan voor dat er geen kinderen of huisdieren aanwezig zijn. Als je besluit een pesticide spray of poeder te gebruiken om de wespen te doden, is het belangrijk om het gebied af te scheiden en ervoor te zorgen dat niemand – vooral kleine kinderen of huisdieren – er minstens 24 uur niet bij in de buurt kunnen komen. De pesticiden die gebruikt worden in wespenspray kunnen extreem sterk en giftig zijn.
Daarnaast is het belangrijk dat je alle dode wespen die je op de grond bij het nest vindt, opraapt en weggooit. Anders kan uw kat, hond of dieren in het wild de dode wespen inslikken en zichzelf daardoor vergiftigen.

4. Wespennesten zo vroeg mogelijk in het jaar verwijderen.

De tijd van het jaar die je kiest om een ​​wespennest te vernietigen, kan een enorme impact hebben op het al dan niet slagen. Om dit te begrijpen, is het handig om te weten hoe deze sociale wespen werken.

 • In het vroege voorjaar zal de koninginnen wesp uit haar winterslaap komen een plek voor haar nest uitzoeken. Ze zal dan een begin maken aan het wespennest om de eerste werkwespen in te huisvesten. Zodra deze eerste wespen aankomen, zullen ze onvermoeibaar doorwerken om het wespen nest uit te breiden en hun koningin ten kosten van alles te beschermen.
 • De kolonie wespen zal de hele lente en zomer blijven groeien tot hij eind augustus zijn hoogtepunt bereikt. Op dit moment kunnen ze tot tweeduizend wespen bevatten.
 • Tegen het einde van de zomer worden de laatste wespen geboren. Deze laatste wespen zijn de mannelijke wespen en de koninginnen van volgend jaar. De kolonie is zeer beschermend en worden zeer agressiever tegenover iedereen die het nest bedreigt.
 • Daarom is de beste tijd om een ​​wespennest te vernietigen zo vroeg mogelijk in het jaar, wanneer de kolonie kleiner is en de wespen minder agressief zijn. En als je erin slaagt om de koningin te doden, hoef je je geen zorgen te maken dat er een nieuw nest wordt gevormd dat jaar.
 • Als je echter het nest van de wespen pas in de late zomer of herfst vindt, is het vernietigen van het nest misschien niet nodig, dit omdat de nachten dat het vriest de kolonie op natuurlijke wijze zal doden. Dan kun je het nest in de winter gewoon weggooien en hoef je niet bang te zijn dat je wordt geprikt.

5. Verwijder of Vernietig wespennesten ’s nachts.

Als je van plan bent om zelf een wespennest te vernietigen of te verwijderen, dan kun je dit het beste ’s nachts doen. Dit is de tijd wanneer de wespen het minst actief zijn, ze zijn dan minder op hun hoede en hun reactietijd is langzamer en de agressiviteit is een stuk minder dan wanneer ze op hun hoede zijn.

Gebruik geen felle zaklamp om het nest te bekijken, dit zal de wespen alleen maar naar je toe trekken. Gebruik in plaats daarvan een rood of amberkleurig licht, dit zal de wespen niet storen en het is een stuk veiliger voor jezelf. zo kan je  het wespennest veiliger verwijderen.  Je kan het ook in het ochtend gloren doen, op het moment dat de zon net wil opkomen. De wespen zijn dan nog niet actief en de je kan gebruik maken van het ochtendlicht.

6. Plan een vluchtroute.

Voordat je je aanvalsplan in gang zet, is het een goed idee om ook je vluchtroute te bepalen. Nadat je het nest hebt ingespoten, zullen de wespen snel uit het nest komen. En kunnen ze in een zwerm op je afkomen  daarom moet je een snelle ontsnapping maken voordat dit gebeurt.
Plan je ontsnappingsroute zodat je ergens bent waar je snel dekking kunt zoeken nadat je op het nest hebt gericht.
Zorg er ook voor dat er geen obstakels zoals speelgoed voor kinderen of tuingereedschap op uw pad staan waar u mogelijk over kunt struikelen.

Wespen nest
Wespen nest

3 Manieren om je wespennest te verwijderen

1. pesticide spray om een wespennest te verwijderen.

Koop een spuitbus bestrijdingsmiddel online of bij een bouwmarkt of supermarkt, die speciaal is gemaakt om wespen te bestrijden. Pesticiden ontworpen voor kleinere insecten zoals mieren zijn mogelijk niet sterk genoeg om de wespen te doden.

 • Draag de juiste beschermende kleding en volg de andere veiligheidsmaatregelen die in het bovenstaande gedeelte staan beschreven.
 • Richt de spuitbus met pesticide op de bodemopening van het nest. Doe dit gedurende ongeveer 10 tot 15 seconden (of volgens de instructies op de spuitbus) en verlaat dan snel het gebied.
 • Laat de spray een nacht inwerken. Bekijk de volgende dag het nest van een afstand. Als u nog steeds activiteit rond het nest ziet, herhaalt u het proces een tweede keer.
 • Zodra de activiteit is gestopt en de meeste wespen dood zijn, is het veilig om het nest met een lange stok naar beneden te halen. Gebruik de stok om het nest uit elkaar te breken en spray de stukken vervolgens met de pesticide spray.
 • Gooi het gebroken nest en alle dode wespen onmiddellijk weg.

2. Wespen lofstof om wespen te bestrijden

Wespen nest in de grond
Wespen nest in de grond

Als het gaat om grondnesten, is lokstof veel effectiever dan spuitbussen, die niet helemaal in het hart van het nest kunnen doordringen.

 • Pak wat insecten dodend stof,  en meet ongeveer 1/4 kopje in een plastic wegwerpbeker.
 • Breng ’s nachts of vroeg in de ochtend het stof royaal aan in de opening van het nest, terwijl u de juiste beschermingsmiddelen draagt. Verlaat onmiddellijk het gebied van het nest.
 • Blokkeer of bedek het nest niet, laat de wespen vrij binnenkomen en uitgaan. Als ze door de opening gaan, worden hun benen en vleugels bedekt met het insecticide stof, dat ze vervolgens met zich meedragen naar het midden van het nest, waardoor de andere wespen ook worden vergiftigd.
 • Na het aanbrengen van insecticide stof moeten de wespen binnen een dag of twee afsterven. Als dit niet het geval is, kunt u proberen het proces te herhalen.

3. Gebruik afwasmiddel om wespen te bestrijden

Als je geen fan bent van het gebruik van pesticiden, kan een eenvoudige oplossing van afwasmiddel en water uiterst effectief zijn bij het doden van wespen. Omdat het hun vleugels bedekt, voorkomt de mix van afwasmiddel en water ze om te vliegen en zullen ze uiteindelijk verdrinken.

 • Maak een zeepoplossing door een geschikte hoeveelheid afwasmiddel (ongeveer ¼ kopje) te mengen met een liter heet water tot het goed gemixt is.
 • Als het wespen nest ergens hangt dan kun je het best de oplossing in een spuitfles gieten en met een krachtige stroom in de ingang van het nest spuiten.
 • Als het een nest is dat dicht bij de grond zit, giet je de oplossing gewoon direct in de ingang.
 • Hoewel de zeepoplossing zeer efficiënt is moet u het proces mogelijk meerdere keren herhalen, omdat het zeepwater in direct contact moet komen met elke wesp voordat het het kan doden.