zelf je ratten bestrijden?

Ratten zijn één van de meest lastige en schadelijke knaagdieren in Nederland. Ze eten en besmetten voedsel, beschadigen structuren en eigendommen en dragen parasieten en ziekten over op andere dieren en mensen. Ratten leven en gedijen in een breed scala aan klimaten en omstandigheden en worden vaak aangetroffen in en rond huizen en andere gebouwen, op boerderijen en in tuinen en open velden.

Mensen zien niet vaak ratten, maar tekenen van hun aanwezigheid zijn gemakkelijk te detecteren. In Nederland zijn de meest voorkomende ratten de bruine rat en de zwarte rat. Het is belangrijk om te weten welke rattensoort aanwezig is om een effectief bestrijdingsmiddel te kiezen.

De bruine rat

De bruine rat

Ook wel de rioolrat genoemd, zijn gedrongen gravende knaagdieren die groter zijn dan de zwarte rat. Een bruine rat wordt tussen de 20-30 cm lang, en hun staart wordt tussen de 15-25cm lang. Deze is altijd korter dan dat hun lijf is. Hun holen worden gevonden op bouwterreinen, onder afval of houtstapels, en in vochtige gebieden in en rond tuinen en velden. Nesten kunnen worden bekleed met versnipperd papier, doek of ander vezelachtig materiaal. Wanneer bruine ratten gebouwen binnenvallen, blijven ze meestal in de kelder of op de begane grond. Bruine ratten leven in vrijwel alle provincies. Hoewel deze soort meestal op lagere hoogten voorkomt, kan deze overal voorkomen waar mensen wonen.

Bruine ratten hebben een breed scala aan voedsel, maar geven meestal de voorkeur aan granen, vlees, vis, noten en sommige soorten fruit. Bij het zoeken naar voedsel en water bewegen ze zich meestal in een gebied met een diameter van ongeveer 30 tot 45 meter. Zelden reizen ze verder dan 100 meter van hun holen of nesten. De gemiddelde vrouwelijke rat  heeft 4 tot 6 nesten per jaar en kan jaarlijks 20 of meer nakomelingen spenen.

De zwarte rat

De zwarte ratten zijn iets kleiner dan de bruine ratten. In tegenstelling tot bruine ratten zijn hun staarten langer dan hun hoofd en lichamen samen. Het zijn behendige klimmers en leven en nestelen zich meestal boven de grond in struiken, bomen en dichte vegetatie zoals klimop planten. In gebouwen worden ze meestal gevonden in gesloten of verhoogde ruimtes zoals zolders, muren, valse plafonds en kasten. De zwarte rat heeft een beperkter geografisch bereik dan de bruine rat en geeft de voorkeur aan door de oceaan beïnvloede, warmere klimaten. In gebieden waar de zwarte rat voorkomt, kan de bruine rat ook aanwezig zijn. Als je niet zeker bent van de soort, kijk dan ’s nachts naar ratten met een felle zaklamp.

Net als bruine ratten eten zwarte ratten een breed scala aan voedsel, maar ze geven de voorkeur aan fruit, noten, bessen en slakken. zwarte ratten zijn vooral dol op avocado’s en citrusvruchten en  eten ze vaak fruit dat nog aan de boom hangt. Wanneer ze zich voeden met een rijpe sinaasappel, maken ze een klein gaatje waardoor ze de inhoud van het fruit volledig verwijderen, waardoor alleen de uitgeholde schil aan de boom blijft hangen. Ze eten vaak de schil van een citroen, waardoor het vlees van het zure fruit nog steeds aan de boom hangt. Hun favoriete habitats zijn zolders, bomen en overwoekerde struiken of wijnstokken. Residentiële of industriële gebieden met oude gebouwen bieden een goede habitat, net als oevervegetatie van rivieren en beken. Ratten nestelen het liefst op locaties boven de grond en graven zelden holen als ze woonruimten boven de grond kunnen vinden.

Ze reizen routinematig tot 100meter  voor voedsel. Ook kunnen ze in het tuinen van de ene woning leven en in een andere zich voeden. Ze kunnen vaak ’s nachts worden gezien als ze door dakgoten en over schuttingen heen lopen. Ratten hebben een uitstekend evenwichtsgevoel en gebruiken hun lange staarten om zichzelf te stabiliseren tijdens het lopen over schuttingen. Ze bewegen sneller dan bruine rat en zijn zeer behendige klimmers, waardoor ze snel kunnen ontsnappen aan roofdieren. Ze kunnen in bomen of op zolder leven en naar een voedselbron klimmen. Het gemiddelde aantal nesten dat een vrouwelijke dakrat per jaar heeft, is afhankelijk van verschillende factoren maar over het algemeen is het 3 tot 5 nesten met 5 tot 8 jongen in elk nest.

Zelf ratten vangen

De klapval

De klapval

Dodelijke val?
Ja, de klapval doodt de rat direct. de klapval is een populaire val.
Hoe werkt de klapval?
Je legt het lokaas op het plateau, op het moment dat de rat op het plateau gaat staan klapt de val dicht. En door de klap zal de rat zijn nek of rug breken. Het voordeel van de klapval is dat deze opnieuw kan worden gebruikt. Tegenwoordig wordt de klapval van plastic vaker gebruikt dan de houten, dit omdat het makkelijker schoon te maken is

De inloopval

De inloopval

Dodelijke val?
nee, de inloop val is een diervriendelijk val. De rat blijft leven als de inloop val dicht klapt.
Hoe werkt de inloopval?
De rat loopt val in naar het plateau waar het lokaas op ligt, en op het ment dat de rat op het plateau gaat staan klapt de val dicht en zit de rat gevangen.

De Elektronische val

Elektronische val

Dodelijke val?
Ja, de elektronische val is dodelijk. De rat wordt geëlektrocuteerd.
Hoe werkt de elektronische val?
Gelokt door het aas, loopt de rat de val binnen. Als de rat aan het einde is en een pad aanraakt wordt de val geactiveerd en zal de rat worden geëlektrocuteerd.

Wat te gebruiken als lokaas voor ratten vallen

Noten, gedroogd fruit, spek of een brokjes die bestemd zijn voor uw huisdieren kunnen een aantrekkelijk aas zijn voor vallen. Bevestig het aas stevig aan de trekker van de val zodat de val springt zodra de rat het aas probeert te verwijderen. Zelfs lijm kan worden gebruikt om het aas aan de trekker te bevestigen. Zacht aas zoals pindakaas en kaas kunnen ook worden gebruikt, maar ratten kunnen soms het zacht aas opeten zonder de val te activeren. Stel vallen zodanig in dat de trigger gevoelig is en gemakkelijk springt.

Rattengif

Rattengif

Wanneer u een knaagdier probleem aan uw handen heeft, kan het verleidelijk zijn om naar het rattengif te reiken. Als het gaat om het gebruik van gif voor ratten zijn er echter enkele dingen die u moet weten. Dus, voordat u begint met een doe-het-zelf rattencontrole, zijn hier antwoorden op enkele veelgestelde vragen over rattengif.

Wat is rattenvergif?
De term “rattengif” omvat drie soorten rattengif: calciumreleasers, anticoagulantia en acute toxines. Het is belangrijk op te merken dat veel acute toxines niet langer beschikbaar zijn, omdat ze bij gebruik een hoge mate van accidentele vergiftiging hebben.

Waar is rattengif van gemaakt?
Vergiftigd lokaas omvat zowel het rattengifals een afgiftemechanisme ervoor. Meestal worden deze verkocht als ratten gifpellets of blokken.

Hoe werkt rattengif?
De manier waarop het werkt, hangt af van het type rattengif dat wordt gebruikt. Het acute toxine bromethalin werkt op een mitochondriaal niveau, waar het het vermogen van knaagdieren om energie te produceren vermindert. Zinkfosfide, een acuut toxine dat alleen is goedgekeurd voor gebruik in de landbouw, veroorzaakt een reactie in het maagzuur van ratten met als gevolg een opeenhoping van giftige gassen. Calcium rattengif voegt teveel calcium toe aan bloedstromen van knaagdieren, wat leidt tot orgaan falen. Vitamine D3 is een veel voorkomende calciumafgifte en draagt geen risico van secundaire vergiftiging bij andere dieren die de dode ratten consumeren. De laatste optie, anticoagulantia, veroorzaakt interne bloedingen. Ze vereisen echter vaak dat het knaagdier verschillende doses consumeert om effectief te zijn.

Werkt rattenvergif?
Het gebruik van een rattengif kan een effectief hulpmiddel zijn bij de bestrijding van een rattenplaag. Het moet echter alleen worden gebruikt wanneer andere methoden, zoals trapping, niet voldoende zijn. Aas dat buiten wordt geplaatst, mag alleen worden gebruikt als de binnenkant van het huis knaagdier rij is, zodat zieke ratten niet naar binnen kunnen komen. en manipulatie bestendige lokstations moeten worden gebruikt om de kans op onbedoelde vergiftiging van andere dieren te minimaliseren. Raadpleeg een professional voordat u deze producten binnenshuis gebruikt, want dode ratten kunnen vast komen te zitten in muren of binnenruimtes waar ze een geur kunnen veroorzaken.

Is rattengif gevaarlijk voor honden?
Ja. Alle soorten rattengif zijn ook giftig als ze worden geconsumeerd. voor zowel mensen als dieren, en dus inclusief honden. Bovendien blijven de meeste gifsoorten in het knaagdier zitten, en dus zullen dieren die jagen op de ratten en ze opeten ook ziek worden of zelfs doodgaan. Al het gebruikte aas moet op een plaats worden geplaatst waar andere wilde dieren, kinderen en huisdieren er niet mee in contact kunnen komen. De vuistregel voor sabotage bestendige lokstations, is dat ze niet kunnen worden geopend en dat het lokaas er niet uit kan vallen als de station opgepakt of als ermee geschud wordt, door een hond of een kind van 4 jaar oud.

Kun je het rattengif altijd gebruiken?
Het gebruik van een rattengif moet alleen worden overwogen wanneer andere controlemethoden niet effectief zijn gebleken. Voorafgaand aan het gebruik van een rattengif, moeten niet-dodelijke methoden zoals goede sanitaire voorzieningen en het afdichten van toegangspunten tot uw huis worden gebruikt. Trappen zijn de beste methode, omdat er geen kans is dat de dode ratten vast komen te zitten in muren of onder vloeren. Bovendien hebben sommige steden en staten wetten die het type en de hoeveelheid aas regelen die kunnen worden gebruikt voor een rattenplaag. De beste stap is om contact op te nemen met een professional voor ongediertebestrijding als u denkt at rattengif de enige methode is om de ratten te verdelgen of te beheersen.

Waar moet u de vallen neerzetten?

De beste plaatsen om vallen neer te zetten zijn in afgelegen gebieden waar ratten waarschijnlijk zullen langslopen en waar ze beschutting zoeken. Uitwerpselen en knaag schade duiden op de aanwezigheid van knaagdieren. Gebieden waar dergelijk bewijs wordt gevonden zijn meestal de beste plaatsen om vallen te zetten. Vooral wanneer deze gebieden zich tussen hun schuilplaats en voedselbronnen bevinden. Plaats vallen op natuurlijke looppaden voor de ratten, zoals langs muren, zodat de rat direct over de trekker van de val gaan.

Verward met een muis

Hoewel ratten veel groter zijn dan de gewone huismuis of veldmuis, wordt een jonge rat soms verward met een muis. Over het algemeen hebben zeer jonge ratten grote koppen en voeten in verhouding tot hun lichaam, terwijl die van volwassen muizen verhoudingsgewijs veel kleiner zijn. Terwijl zowel ratten als muizen aan hout knagen, laten ratten veel grotere tand afdrukken achter dan muizen.

Hoe herken je een rattenplaag

Omdat ratten het hele jaar door actief zijn, is het verstandig om regelmatig te controleren op tekenen van hun aanwezigheid. Zodra ratten uw tuin zijn binnengevallen, tenzij uw huis echt rat bestendig is, is het slechts een kwestie van tijd voordat u binnenshuis bewijs van ze vindt. De ervaring leert dat het minder tijd kost om knaagdieren onder controle te houden voordat hun aantal te hoog wordt, en minder vallen en minder aas zijn vereist als de controle vroeg wordt gestart.

Inspecteer uw tuin en huis grondig. Als het antwoord op een van de volgende vragen ja is, heb je mogelijk een rattenprobleem.

 • Vindt u uitwerpselen van ratten rond honden- en kattenbakken of voerbakken voor huisdieren?
 • Hoor je geluiden net na zonsondergang op zolder?
 • Heb je resten van rattennesten gevonden bij het leeg halen van je brandhoutstapel?
 • Brengt uw hond of kat dode rattenkarkassen mee naar huis?
 • Zijn er aanwijzingen dat knaagdieren zich voeden met fruit / noten die inde tuin groeien of in uw tuin vallen?
 • Zie je holen tussen planten of beschadigde groenten wanneer je in de tuin bezig bent?
 • Zie je ratten over schuttingen of door dakgoten lopen in de schemering of kort daarna?
 • Heb je rattennesten gevonden achter dozen of in laden in de garage?
 • Zijn er vlekken veroorzaakt door de ratten die hun vacht wrijven tegen balken, spanten, pijpen en muren?
 • Zie je holen onder je composthoop of onder de vuilnisbak?
 • Zitten er uitwerpselen van ratten of muizen in uw prullenbakken?
 • Heb je ooit een verdronken rat uit je zwembad of vijver moeten verwijderen?
 • Zie je aanwijzingen dat er iets graaft onder je kippenhok of hondenhok?

Schade door ratten

Ratten eten en besmetten voedingsmiddelen en dierenvoer. Ze beschadigen ook containers en verpakkingsmaterialen waarin voedsel en dierenvoer worden opgeslagen. Beide soorten ratten veroorzaken problemen door te knagen aan elektrische draden en houten structuren zoals deuren, richels, hoeken en wandmateriaal, en ze scheuren isolatie in muren en plafonds kapot voor het nestelen.

Bruine ratten kunnen bouwfunderingen in gevaar brengen door hun graafwerkzaamheden en ze knagen aan alle soorten materialen, inclusief zachte metalen zoals koper en lood, evenals plastic en hout. Als zwarte ratten op de zolder van een woning wonen, kunnen ze aanzienlijke schade veroorzaken bij hun knaag- en nestbouwactiviteiten. Ze beschadigen ook tuinbouwgewassen en sierbeplantingen.

Onder de ziekten die ratten kunnen overbrengen op mens of vee zijn muriene tyfus, leptospirose, salmonellose (voedselvergiftiging) en rattenbeet ziekte. De Pest is een ziekte die zowel bruine- als zwarte ratten kunnen dragen.

 

Related posts

Is rattengif verboden?

Tips om Ratten en Muizen in je plafond te bestrijden

Tips om muizen in de muur te bestrijden