Vlooien bestrijden en voorkomen

Heeft u last van vlooien? Je huis bevrijden van vlooien kan een ontmoedigende en kostbare onderneming zijn. In tegenstelling tot de meeste huishoudelijke plagen, bijten vlooien honden, katten en mensen. De vlooienbeten kunnen vervelende jeuk en irritatie veroorzaken, en een overgevoelig dier dat last heeft van de vlooienbeet, heeft vaak een dierenarts nodig. Vlooien kunnen ook lintwormen en bacteriële infecties overbrengen. De vlo is ook zeer vruchtbaar. De volwassen vlo leeft op het huisdier, maar de honderden of duizenden eitjes, larven en poppen leven ergens anders in het huis of in de tuin. Als vroege tekenen van vlooien worden genegeerd, kan een vlooien plaag snel uit de hand lopen. Maar hoe herken je en bestrijd je een vlooien plaag?

Vlooien herkennen

De grootte van een vlo

Hoewel er verschillende soorten zijn, is de kattenvlooi de meest voorkomende vlo in Nederland. Deze vlo komt het meest bij dieren voor en kunnen zich binnenshuis voortplanten. Volwassen vlooien zijn meestal 1,5 mm tot 3,5 mm groot, afhankelijk van het geslacht. Dus ongeveer de grootte van een balpen punt.

Vorm van een Vlo

Vlooien hebben een zijdelings (van links naar rechts) samengedrukte, ovale lichaamsvorm
Vlooien hebben 6 lange benen
Vlooien hebben geen vleugels

Kleur van een Vlooi

Volwassen vlooien hebben een donkerbruine of donker roodbruine kleur. Onvolwassen vlooien, zoals larven, poppen en eieren, worden zelden met het blote oog gezien.

8 huismiddelen om vlooien te bestrijden

    1. Vlooien bestrijden met Afwasmiddel

      Benodigdheden:
      Afwasmiddel

      warm water
      Deze vlooienremedie omvat het maken van een vlooienval met afwasmiddel en wat water. Het enige wat u hoeft te doen is een bord of kom vullen met een mengsel van warm water en afwasmiddel en dit in de kamers van uw huis plaatsen waar de meeste vlooien actief zijn.

      Deze afwasmiddel oplossing werkt als een lijm, en vangt de vlooien op vanwege de hoge kleverigheid van de oplossing. U moet deze methode elke dag herhalen met een nieuwe schaaltje.Om dit vlooienmiddel effectief te laten werken, moet het ‘s nachts worden uitgevoerd. Dit komt omdat vlooien voor het grootste deel nachtdieren zijn.

    2. Vlooien bestrijden met Kruiden vlooienspray

      Benodigdheden:
      1 Liter azijn

      500ml water 
      125ml Citroensap
      75ml Toverhazelaar (witch hazel)
      Maak gebruik van een kruiden vlooienspray om vlooien uit je huis te verwijderen. Deze natuurlijke remedie tegen vlooien is gemaakt van niet-giftige producten die overal in uw huis kunnen worden gevonden, waardoor het geschikt is voor huisdieren en kinderen.

      Maak een vlooienspray door 1 liter azijn, 500ml water, 125 ml citroensap en 75 ml toverhazelaar te mengen in een grote spuitfles. Voordat u het product in uw huis aanbrengt, moet u goed stofzuigen. De inhoud van de stofzuiger in een buitenbak legen en eventueel aanwezige bedden / kussens wassen. Zodra dit is gedaan, spuit je het natuurlijke vlooienmiddel in je huis door veel te spuiten en zeker niet zuinig te zijn. spray het op je tapijt, meubels, huisdieren kleed, vensterbanken en vloeren.

    3. Vlooien bestrijden met Bakpoeder

      Benodigdheden:
      Bakpoeder

      Harde borstel
      Als je niet precies weet hoe je van vlooien af kunt komen, weet dan dat stofzuigen een van de meest effectieve huismiddeltjes tegen vlooienbestrijding is. Dit helpt om vlooien kwijt te raken door ze van uit de vezels van je tapijt en meubels te verwijderen. Er is echter een manier waarop u de effectiviteit hiervan kunt vergroten.. door bakpoeder te gebruiken!

      Om deze vlooienremedie te laten werken, leg je bakpoeder langs je tapijten en meubels. Neem een harde borstel en wrijf het in de stof. Daarna stofzuig je je huis grondig en leeg je de inhoud van het stofzuigerzak in een zak en plaats je die in een vuilnisbak buiten.

    4. Vlooien bestrijden met Zout

      Benodigdheden:
      Zout
      Net als bakpoeder is zout een geweldig natuurlijk middel tegen vlooien in combinatie met stofzuigen. Zout werkt als een uitdrogingsmiddel en helpt om van vlooien af te komen.
      Om vlooien te behandelen met deze natuurlijke remedie neem je wat zout (fijn gemalen werkt het beste) en strooi het over je tapijten in elke kamer. Laat het zout 1-2 dagen rusten en stofzuig vervolgens uw huis en leeg de inhoud in een vuilnisbak buiten.

    5. Vlooien bestrijden met Citroen spray

      Benodigdheden:
      1 citroen
      500ml water
      Spuitfles
      Citroen kan op veel manieren in het huis worden gebruikt, maar het is het ook een geweldige natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen vlooien..

      Behandeling met deze natuurlijke remedie om vlooien kwijt te raken, bestaat uit het maken van een citroenspray voor geïnfecteerd meubilair. Om deze vlospray te maken, snijd je een citroen in dunne plakjes en voeg je deze toe aan een halve liter water en brengt deze aan de kook. Laat de citroenoplossing een nacht staan. Giet de oplossing in een spuitfles en spuit het op plekken waar zich vlooien bevinden. Niet weken, alleen bevochtigen.

    6. Vlooien bestrijden met Diatomeeënaarde

      Benodigdheden:
      Diatomeeënaarde
      eventueel een gasmasker
      Diatomeeënaarde is een microscopische overblijfsel van de gefossiliseerde algen, diatomeeën. Het is een hele fijn poeder dat niet giftig is voor de mens en een geweldige natuurlijk middel is om vlooien te bestrijden. Het zorgt voor uitdroging bij de vlo.

      Je vlooien probleem behandelen met diatomeeënaarde doe je door dunne laag poeder over de besmette gebieden te strooien. Laat de diatomeeënaarde gedurende 2 dagen zijn magie doen alvorens te stofzuig. volgens de nodige methoden ter voorkoming van vlooien daarna.

      Let op:
      Het is belangrijk dat als u diatomeeënaarde gebruikt dat u de food grade versie gebruikt. Hoewel het niet giftig is, kan de aarde je ogen en keel irriteren. Wanneer u diatomeeënaarde gebruikt om uw huis te behandelen, wordt u geadviseerd een gezichtsmasker te dragen.
    7.  Vlooien bestrijden met rozemarijn

      Benodigdheden:
      Rozemarijn

      Alsem
      Venkel
      Pepermunt
      Rozemarijn is een goed werkend organisch vlooienbestrijdingsproduct. Het kan worden gebruikt om zowel lichte infecties te behandelen en ook huisdieren (afhankelijk van hoe u het gebruikt). Dit gebruik te maken van dit natuurlijke vlooienremedie, moet je er een poeder van maken om de vlooien in uw huis te kunnen bestrijden.

      Om een kruidenvlooienpoeder met rozemarijn te maken, plaats je dit kruid met wat alsem, venkel en pepermunt in een stamper en vijzel. En maal je het tot een poeder. Strooi het dan op uw tapijt, meubels,  huisdieren kleed, vensterbanken en overal waar u vermoedt dat er vlooien in uw huis zijn.

      Opmerking: Rosemary is een natuurlijk vlooienwerend middel, het zal vlooien niet verwijderen, maar helpt ze af te weren en te voorkomen.
    8. Vlooien afstotende planten

      De laatste natuurlijke remedie om van vlooien af te komen, is de hulp inschakelen van specifieke planten om deze bijtende insecten af te weren. Bepaalde planten bevatten specifieke oliën, verbindingen en chemicaliën die vlooien haten en proberen te vermijden.

      Er is een reeks verschillende planten die vlooien afstoten. Het gebruik van deze planten rond je huis in bloempotten en bloembedden is een geweldige natuurlijke remedie voor vlooien.

      Planten die vlooien weghouden zijn:
      Polei
      chrysanten
      Lavendel
      munt

Waar zitten vlooien

Als u vermoedt dat u te maken heeft met vlooien, zijn er drie belangrijke plaatsen die u moet inspecteren om te kijken of u een vlooien of zelfs een vlooienplaag heeft. En dat zijn de volgende plekken 1)Op huisdieren 2) in uw huis 3) buiten waar uw huisdieren rondlopen. Door er achter te komen waar de vlooien leven en waar de besmetting is, kunt u deze gebieden gericht aanpakken.

Hoe moet u kijken of u vlooien heeft

  1. Inspecteer uw huisdieren

    Benodigdheden:
    vlooien kam en
    Kommetje met zeepsop
    Als u merkt dat uw huisdier vaak krabt, haar verliest, rustelozer is dan normaal of met zijn of haar hoofd begint te schudden. Dan raden wij aan uw huisdier op vlooien te controleren. Volwassen vlooien en vlooien uitwerpselen zijn te vinden op besmette dieren. Vlooien zijn te vinden rond de nek, de liesstreek, rond de beenplooien en rond het begin van de staart.
    Kam langzaam door het haar van uw huisdier. Inspecteer de kam na elke slag op levende vlooien en vlooienvuil. Alle levende vlooien die u vangt gooi je in een kom met zeepwater. Als je niet zeker weet of er vuil in je kam zit, gooi dit dan ook in het zeep water. Als het rood wordt, is dit een duidelijk teken dat het vlooienvuil is.

  2. Inspecteer je huis op vlooien

    Benodigdheden:
    Zaklamp
    witte sokken
    Kommetje met zeepsop
    Als u huisdieren heeft die in uw huis wonen, is de kans aanwezig dat u een keer vlooien tegenkomt. Als je weet hoe je je huis op vlooien kunt controleren, kun je vroegtijdig een plaag voorkomen. En zo de kosten en duur van een vlooienbestrijding verminderen. Als je eenmaal weet dat je vlooien in huis hebt, wil je ze zo snel mogelijk verwijderen. Wij vertellen je hoe je vlooien in huis kunt verwijderen.
    Inspecteer tapijten en vloerkleden. Draag een paar witte sokken en schuif je voeten langzaam over het tapijt of kleed. Stop na enkele seconden en gebruik je zaklamp om te zoeken naar levende vlooien (eventuele levende vlooien kunnen in een kom met zeepwater worden gedaan). Controleer de bench en het kleed of kussen van uw huisdier.
    Inspecteer het kleed en de bench goed op levende vlooien en vlooienvuil. Vlooienvuil ziet eruit als koffiedik. Als je niet zeker weet of het gevonden vuil van vlooien is, gooi het dan in het zeepsop. Als het rood wordt, is dit een teken dat het vlooienvuil is.
    Controleer gestoffeerde meubels en andere plaatsen waar uw huisdieren op liggen of rusten.

  3. Inspecteer uw tuin op vlooien

    Benodigdheden:
    Zaklamp
    Witte sokken
    Als u vlooien op uw huisdier heeft gevonden, is de kans groot dat ze uit uw tuin komen. Weten waar de vlooien zich buiten bevinden, is de eerste stap om de vlooien te bestrijden. En het helpt je het bestrijden van de vlooien gericht te doen. En te voorkomen dat je huisdier opnieuw wordt besmet.
    Vlooien gedijen in vochtige schaduwrijke gebieden, en uw kunt dus ook het beste als eerst deze plekken controleren. Trek lange witte sokken aan en een paar schoenen waarvan je het niet erg vindt dat ze een beetje vies worden. Beweeg je voeten langzaam op de plek die je wilt controleren. Stop af en toe en controleer met je zaklamp je sokken. Er zijn verschillende hotspot gebieden die u moet controleren:
    De plekken waar uw huisdier buiten speelt of rust
    Onder en rond bomen en struiken
    Onder en op portieken
    Op plekken waar bladresten zich hebben verzameld

Hoe je het beste Vlooien kunt bestrijden

Het bestrijden van een vlooienplaag betekent het behandelen van alle plekken die kunnen worden besmet, inclusief uw huisdier, uw huis en uw tuin. Het niet behandelen van alle plekken zal waarschijnlijk leiden tot falen van de behandeling. We raden aan om met uw huisdieren te beginnen en vervolgens het huis en de tuin te behandelen. De behandelingen moeten rond dezelfde tijd worden uitgevoerd voor het beste resultaat.

Als u een huisdieren eigenaar bent, is de gedachte dat uw geliefde kat of hond vlooien heeft geen fijne gevoel. Deze parasieten voeden zich met het bloed van uw huisdieren en kunnen gemakkelijk een probleem in uw huis worden.

Wist u dat? In verhouding tot hun grootte kunnen vlooien verder springen dan elk ander insect. Als een mens van gemiddelde grootte hetzelfde springvermogen als een vlo zou hebben, zouden ze in staat zijn om 90 meter ver te springen en 50 meter hoog!

Wat zijn de symptomen van een vlooienbeten?

Vlooienbeten hebben verschillende symptomen. Ze jeuken erg, en de huid rond elke beet kan gaan zweren of pijnlijk worden. U kunt netelroos of uitslag krijgen rond de plekken van een vlooien beet. Veel krabben kan de huid verder beschadigen en mogelijk een bacteriële infectie rond het bijtgebied veroorzaken.Vermijd krabben als je kunt.
Controleer uw beten op het volgenden

  • tekenen van een infectie
  • blaren met witte bovenkant
  • uitslag.

Kunnen vlooien andere problemen veroorzaken?

Voor mensen is het risico van een andere ziekte door de vlo erg klein. Toch kunnen bacteriën door de beet in je lichaam komen en een infectie veroorzaken, vooral als je eraan krabt. Een geïnfecteerde beet wordt rood, warm en kan pus vrijgeven.

Vlooien beten kunnen ook een allergische reactie veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Symptomen kunnen variëren van striemen op de huid tot ademhalingsproblemen.

Vlooienbeten kunnen ook complicaties veroorzaken bij huisdieren, zoals allergische reacties en zelfs bloedarmoede door bloedverlies. Daarom is het belangrijk om dieren naar een dierenarts te brengen als ze vlooien hebben.

Vlooienbeet bij mensen

Vlooienbeet bij mensen
Vlooienbeet bij mensen

De belangrijkste reden waarom vlooien als een plaag worden beschouwd, is hun bijt gewoonten.
Vlooienbeten bij mensen zijn vrij zeldzaam, meestal zijn het de huisdieren die het slachtoffer zijn van vlooienbeten. Ze zijn niet bijzonder pijnlijk in vergelijking met wespensteken, maar je weet het wel zodra je bent gebeten. Zoals met alle insectenbeten, zal het wat opzwellen en jeuken rond de plek waar je bent gebeten.

Vlooien bij mensen

Bij de mens verschijnen de vlooienbeten meestal rond de voeten, enkels of benen. Als je ze niet onder controle krijgt, kunnen vlooien zich over het lichaam verspreiden en overal bijten. Vooral bij mensen met veel haar op hun benen of borst.

  • De beten zelf zullen erg klein zijn met een centrale rode vlek.
  • Ze verschijnen vaak in groepen van drie of vier en soms verschijnen ze in een lijn.
  • Vlooienbeten vormen vaak een klein korstje omringd door een lichtrode halo.
  • Omdat veel vlooien beten geen reactie veroorzaken bij mensen, kunnen ze heel goed onopgemerkt blijven.

Waarom bijten vlooien mensen?

Mensen zijn vaak de de tweede opties als het gaat om vlooienbeten, dit omdat ze geen goede gastheren zijn. Ze worden meestal het doelwit van hongerige volwassen vlooien die het familiehuisdier of een andere geschiktere gastheer nog niet hebben gevonden.

Als een volwassene of kind toevallig langs een volwassen vlo loopt of kruipt die net uit zijn cocon is gekomen, zijn ze misschien de eerste optie zijn voor een maaltijd.

Vlooienbeet bij honden?

Vlooienbeten bij honden zien er ongeveer hetzelfde uit als bij mensen. Ze vormen kleine rode bultjes, soms met een rode cirkel eromheen.

Het kan moeilijker zijn om deze beten onder de dikke vacht van uw huisdier te zien. Een veelbetekenend teken dat je hond is gebeten, is het vele krabben dat je hond zal doen. Je kan het ook zien als er een stuk vacht ontbreekt of dat u roodheid op de huid van het dier ziet.

Even met een vlooienkam op jacht door de vacht van je hond is het beste om erachter te komen of uw hond er last van heeft. U zult ze waarschijnlijk op de nek, buik, onderrug en aan het begin van de staart tegenkomen.

Als je de vlooien niet ziet, zie je misschien wel hun uitwerpselen of ‘vuil’. Ze zien eruit als kleine zwarte stipjes op de huid van je hond.

Honden vlo

Honden vlooien zijn de meest voorkomende parasiet waarmee uw hond in contact kan komen. Ze meten ongeveer 1-2 mm en kunnen 7-14 dagen leven. hun tijd verdelend tussen het leven op uw hond en het leggen van eieren. Vrouwelijke vlooien leggen dagelijks tot 40 eieren, de eitjes zijn wit, ovaalvormig en ongeveer een halve millimeter lang. Ze komen uit in kleine larven die zich verstoppen in tapijten, stoffering en vaak het kleed van uw hond, die zich daar vervolgens ontwikkelen tot poppen.

Deze zullen vele maanden stil liggen, je weet niet eens dat ze er zijn, totdat ze warmte en trillingen voelen. Ze komen dan tevoorschijn als volwassen vlooien en springen op een passerende ‘gastheer’, in dit geval uw hond, en dan start de cyclus opnieuw! Voor elke vlo die op uw hond leeft, kunnen er 99 meer in uw huis groeien, ongeacht hoe schoon het is.

Ziektes van de Hondenvlooi

Honden vlooien kunnen mogelijk ziekten overdragen en ze zijn de meest voorkomende oorzaak van huid problemen bij honden. Vlooien beten jeuken voor alle honden en kunnen leiden tot bepaalde allergieën. De late zomer is het hoogseizoen voor vlooien dankzij de hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. Maar als de centrale verwarming in de winter aanstaat betekent dat dat je het hele jaar door moet controleren op vlooien.

Katten vlo

Kattenvlooien zijn veruit de meest voorkomende overvloedige en wijdverspreide vlooiensoort op de planeet. Kattenvlooien zijn niet de enige vlooien die voorkomen bij huiskatten (en honden ook), maar ze zijn absoluut de meest irritante en moeilijk te bestrijden vlooien.

De nummer één bron van kattenvlooien, zijn de pas uitgekomen volwassen vlooien die uit uw huis of tuin komen. Daar liggen te wachten tot uw huisdier voorbij loopt.

Ziektes door de katten vlooi

Kattenvlooien kunnen een aantal ziekten met zich meedragen die schadelijk kunnen zijn voor zowel katten als mensen. Een ziekte is Rickettsia, die symptomen heeft die vergelijkbaar zijn met muriene tyfus. Rickettsiose kan ook mensen infecteren. Het omvat symptomen zoals hoofdpijn, koude rillingen, koorts, braken en uitslag.

Met name Rickettsia veroorzaakt deze symptomen en is vaak asymptomatisch bij katten.

Een andere gevaarlijke infectie die kattenvlooien kunnen dragen is de lintworm. Kattenvlooien fungeren als een gastheer voor zowel honden- als katten lintwormen en kunnen deze overdragen op zowel huisdieren als mensen.