Tips om Wolluis te bestrijden

Als je plant eruitziet alsof hij bedekt is met sneeuw of als de bladeren witte vlekken hebben, dan heeft je plant waarschijnlijk last van wolluizen. De wolluis bestrijden is dan uiteraard het eerste wat je wilt doen. Met onderstaande tips kun je snel en simpel van de wolluizen afkomen.

Dit werkte bij on het beste:

De wolluis bestrijden met afwasmiddel werkte bij ons erg effectief. Dit huismiddel heeft iedereen wel in huis, en is dus makkelijk te proberen. Mixwater en een scheut afwasmiddel in een plantenspuit en spuiten maar. Spuit de plant in waar de wolluis zit. spuit ook goed onder de bladeren. Herhaal dit dagelijks tot de wolluis volledig weg is.

Er zijn verschillende andere manieren om de wolluis te bestrijden. Zoals spiritus, zout en azijn. Hieronder staat uitgebreid hoe je dat doet. De wolluis komt overigens voor op verschillende planten zoals bijvoorbeeld de hortensia, orchidee, cactus, palm, appelboom, kamerplanten en ook je beukenhaag.

1. spiritus
De wolluis bestrijden met spiritus. Wat ook goed werkt is de zeep spiritus methode om de wolluis te bestrijden. Mix spiritus zeep en water. Houd de volgende verhoudingen aan: 10 ml zachte zeep, 10 ml brandspiritus, 0.5 liter water. Spuit dit over de planten waar zich de wolluis bevindt. Herhaal de behandeling dagelijks net zolang dat de wolluis verdwenen is.

2. Azijn
Wolluis bestrijden met azijn is ook een erg goede methode. Dit huismiddel bestrijd veel ongedierte zoals ook de spint en de witte vlieg. Mix water en azijn in een plantenspuit. Giet een scheut azijn in een plantenspuit en vul aan met water. Spuit de planten waar de wolluis zich ophoudt nu in met het mengsel. Laat de azijn mix zijn werk doen. Is de wolluis na een paar dagen niet weg spuit ze dan nog een keer in.

3. Zout
Wolluis bestrijden met zout is een onbekende en niet de makkelijkste manier. Maar als de andere niet werken zeker de moeite waard om te proberen. Vul een kan voor de helft met keukenzout en vul dit aan met water. Roer zolang dat het meeste zout is opgelost. Giet het dan over de plant. Vul de kan daarna met schoon kraanwater en spoel de plant schoon.

4. neemolie
Neemolie is een natuurlijk insecticide dat zeer effectief is voor het bestrijden van wolluis insecten en zelfs voor andere ongediertebestrijding nadat de wolluis is verdwenen. Het beste van alles is dat neemolie niet giftig is voor nuttige insecten zoals honingbijen, als je planten buiten staan. Verdun geconcentreerde neemolie volgens de instructies op het etiket en breng het dagelijks aan met een spuitfles. Wees geduldig, want het kan een paar dagen duren voordat je begint met het doden van de wolluis. Blijf het opnieuw aanbrengen totdat ze allemaal verdwenen zijn!

Wolluis herkennen

Hoe kun je u dit ongedierte herkennen? Omdat de beestjes niet duidelijk te zien zijn zijn, is de beste manier om de bladeren en stengels van uw plant te inspecteren op witte donzige soort. Controleer de onderkant van bladeren, bladplooien en rond de groeitoppen op tekenen van dit ongedierte. Helaas kunnen ze zich verstoppen in stengelspleten, bladkransen en andere krappe plekken die moeilijk te bereiken zijn (zelfs in de wortels), waardoor het moeilijk is om de wolluis te ontdekken totdat ze overal zitten. Wees waakzaam!

Wolluis bestrijden met afwasmiddel

Wolluis zijn kleine insecten met een zacht lichaam die wit wasachtig en katoenachtig materiaal produceren dat hen helpt beschermen tegen warmte- en vochtverlies maar het stoot ook insecticiden op waterbasis af. Ze zijn verwant aan schaalinsecten, maar je kunt ze onderscheiden door hun kleur. Insecten zijn bruinachtig en blijven op één plek op de plant. Vrouwelijke wolluizen zijn zichtbaar voor het blote oog en kunnen eieren leggen zonder te paren. Ze kunnen honderden eieren leggen gedurende meerdere dagen en zullen kort daarna sterven. De eieren zien eruit als een donzige witte massa en komen binnen ongeveer 10 dagen uit, waarbij ze ‘nimfen’ of ‘kruipers’ produceren die zich vervolgens verplaatsen om een voederplek te vinden en een paar maanden doorbrengen om zich van daaruit tot volwassen dieren te ontwikkelen.

Waar komt de wolluis vandaan?

Wolluizen plagen komen veel voor in warmere klimaten zoals in kassen en op kamerplanten. Ze kunnen zich verplaatsen via nieuw gekochte planten, gereedschappen of potten. Ze kunnen zelfs mee liften op mensen die in aanraking zijn geweest met planten met wolluis.

De wolluis voedt zich door sap uit waardplanten te zuigen, waardoor deze planten verzwakken. Terwijl ze zich voeden vormen ze een wasachtige laag over hun lichaam en scheiden ze honingdauw af die mieren aantrekt en roetachtige schimmelvorming kan stimuleren. Na verloop van tijd zorgt de schade ervoor dat bladeren geel worden en afvallen en nieuwe groei belemmerd en vervormd raakt. Hun populatie is pas merkbaar als deze groot genoeg wordt en van daaruit exponentieel groeit. En als er niet aan wordt gedaan kan het uiteindelijk een plant doden.

Wat doen om wolluis te voorkomen

De enige goede manier om wolluis te voorkomen is door je planten in de zomer niet buiten te zetten. Zorg er ook voor dat je nieuwe planten, potten of gereedschappen die je mee naar huis neemt grondig inspecteert voordat je ze naar binnen brengt. Maar hoe voorzichtig je ook bent, er is nog steeds een kans dat je planten een melige speeltuin worden.