Tips om Houtwormen te bestrijden

We worden vaak gevraagd om uit te leggen hoe een houtworm eruitziet. Omdat veel mensen niet zeker weten of ze wel of geen houtworm een besmetting. Het voor de hand liggende is om te kijken of er een houtworm kever probleem is, is door te kijken naar wat we ‘uitgangsgaten’ noemen in het hout. Deze gaten hebben een diameter van slechts enkele millimeters en zijn gemakkelijk zichtbaar. Vindt u deze gaten? Dan is Houtwormen bestrijden dus misschien nodig.

Maar omdat er gaten aanwezig zijn, betekent dit niet dat u een besmetting heeft. Het kan zijn dat de houtworm allang geleden is vertrokken en de schade heeft achtergelaten. Maar het kan wel zijn dat het hout verzwakt en potentieel gevaarlijk is achtergelaten.

Houtworm probleem herkennen

Het herkennen van een houtworm probleem in een vroeg stadium is het belangrijkste bij het bestrijden van een houtworm probleem. In veel gevallen weet je misschien niet eens dat je een houtworm probleem hebt tot dat de schade is aangericht en kun je het bewijs kunt zien dat de houtworm kever aan het werk is geweest. Als het hout onbehandeld blijft dan zal de houtworm zich blijven voeden met het hout, wat uiteindelijk zal resulteren in het structurele falen van het hout.

Er zijn verschillende soorten houtworm kevers die je houtwerk kunnen binnendringen, maar er zijn veel signalen waar u op kunt letten. Onze onderstaande lijst geeft aan waar u op moet letten als u vermoedt dat u een houtworm probleem heeft. Als u een van de onderstaande symptomen ziet, heeft u waarschijnlijk last van houtwormen.

Het nadeel van het ontdekken en zien dat je last hebt van een houtworm plaag, is dat het eigenlijk al te laat is. De houtworm is dan meestal al vertrokken. Dit is over het algemeen het einde van de levenscyclus van de houtworm. Dit is wanneer de houtwormkever uit het hout loskomt om verder te broeden.

Soorten houtworm

Gewone houtwormkever

Gewone houtworm met larveHoe zien ze eruit?
● Klein, donker, roodachtig.
● 3 mm – 5 mm lang. Fg
● Regelmatige lijnen lopen langs zijn vleugels.

Leefomgeving
● Deze houtwormkever is verreweg de meest voorkomende oorzaak van schade. De favoriet is spinthout of zachthout en Europees hardhout.

Tekenen van besmetting
● Ronde gaten met een diameter van ongeveer 1,5 en 2 mm.
● Kleine stapels ontlasing te zien in tunnels of op oppervlakken.
● Ontlasting heeft een korrelige textuur.

Bonte knaagkever

Hoe zien ze eruit?
● Chocoladebruin van kleur.
● 8 mm lang.● Patches van geelachtige haren.

Leefomgeving
● De Bonte knaagkever valt meestal eik aan, maar      zal zachthout aanvallen als het goed is gerot.

Tekenen van besmetting?
● Ronde gaten met een diameter van ongeveer 3 mm.
● Uitgebreide tunnels.
● Meestal is er veel ontlasting aanwezig. Ontlasting is goed zichtbaar voor het blote oog.

Huisboktor

Huisboktor
Huisboktor

Hoe zien ze eruit?
● zwart of bruin
● 8-25 mm lang
● zijn bedekt met grijzige haren
Leefomgeving
● Hij eet gedroogd of gedeeltelijk gedroogd naaldhout. En beschadigt meestal spinthout, maar soms ook kernhout.

Tekenen van besmetting?
● Ronde gaten
● Uitgebreide tunnels.
● Meestal is er veel ontlasting aanwezig. Ontlasting is goed zichtbaar voor het blote oog.

Houtworm in meubels bestrijden

De meest voor de hand liggende tekenen van een houtwormplaag in uw houten meubels zijn een vaak zichtbare verdonkering van de kleur en veel gaten in het hout, een krakend geluid dat uit de meubels komt. En misschien een of twee volwassenen kevers in de buurt.

Hoe weet ik of een houtwormkever actief is in mijn meubels?

Er bestaat de algemene misvatting dat wanneer je de gaten in hout ziet, dit ook gelijk betekent dat de houtworm volwassen is en het nest heeft verlaten.

In de meeste gevallen is dit waar. Dezelfde nu volwassen houtworm kever kan echter terugkomen en eieren leggen op de plek die hij ooit thuis noemde. Hierdoor worden uw meubels een broedplaats voor deze insecten.

In plaats daarvan moet je op zoek naar een volwassen karkas, verse uitwerpselen en ook het aantal en de dichtheid van de gaten.

Hoe houtworm in meubels te bestrijden

Volg deze stappen hieronder om houtworm in meubels te bestrijden

  1. Bekijk de schade. Eerst moet je er zeker van zijn dat je te maken hebt met een houtworm. Zijn er gaten? Hoor je af en toe een krakend geluid uit je meubels? Zo ja, dit is het volgende dat je moet doen.
  2. Bepaal of het meubilair kan worden gered. Meestal eet de houtworm de bovenste lagen van de houten meubels op, terwijl de kern en mogelijk zelfs de omliggende gebieden onaangeroerd blijven. Op deze manier hoeft u alleen de specifieke plek te behandelen. Als de structuur echter zwak lijkt, is het misschien beter om het meubelstuk weg te gooien.
  3. Koop een commerciële houtworm behandelings oplossing die Permethrin bevat. De producten die u vandaag op de markt zult vinden zijn zeer geconcentreerd. Sommige moet je verdunnen met water en sommige niet. Lees het etiket zorgvuldig voor gebruik. Sommige producten zijn voor een specifiek type houtworm, terwijl andere universeel zijn. Als u niet zeker weet welk product u moet kopen, kunt u overwegen een professioneel langs te laten komen.
  4. Draag beschermende kleding. En doe eventueel een gasmasker op als dat nodig is.
  5. Verwijder de verf. Pak wat schuurpapier en schuur het aangetaste deel van je meubelstuk. Elke soort verf of afwerking moet worden verwijderd voordat het product wordt aangebracht.
  6. Spuit de oplossing over het beschadigde gebied. Dit doodt alles wat in het hout zit. Overschilder het oppervlak van het beschadigde hout.

Hoe je meubels kunt beschermen tegen houtworm

Het kiezen van een professioneel product wordt uiteraard aanbevolen voor iedereen die besluit dit probleem zelf op te lossen. Natuurlijk is het duur, maar het is je beste kans om de besmetting te behandelen.

Maar als je er de voorkeur aan geeft je eigen product te maken, is dit wat je moet gebruiken.

Doe het zelf houtworm behandeling

Het eerste wat u moet doen is de kamertemperatuur droog houden, omdat de hout worm kevers door vocht worden aangetrokken. Vervolgens moet je bijenwas smelten in de kleur van het hout. Smelt voldoende om de gaten te vullen. Deze methode werkt zeker omdat houtwormen bijenwas haten. Het is echter geen oplossing voor de lange termijn.

Als alternatief kunt u de schade verbergen met ‘houtplamuur’.

Doe wat zaagsel in een kopje en roer het samen met houtlijm tot alles een pasta wordt. Smeer het mengsel in de gaten en veeg het onmiddellijk weg met een vochtige doek. Laat het uitdrogen.

En zelfs als de houtworm al verdwenen is, is het een goed idee om de rest van uw houten meubels met dezelfde oplossing te behandelen. De kever is misschien allang vertrokken en dus is het verstandig om de rest van je houtenmeubels dezelfde behandeling te geven. Dit om er zeker van te zijn dat hij geen nieuw nest vindt.

Houd er rekening mee dat professionele ongediertebestrijders veel sneller en gemakkelijker weten hoe ze met houtworm kever plagen moeten omgaan.

Verschillende houtworm bestrijding methodes

Houtworm bestrijden door invriezen

Houtwormkevers houden niet van lage temperaturen en zullen het ook niet overleven. Het bevriezen van uw geïnfecteerd hout is dus een goede manier om van de houtworm af te komen. Is het houten object klein genoeg om in de vriezer te doen, dan is dit en goede manier. Leg het voor de zekerheid 14 dagen in de vriezer. Bij -18 graden Celsius zullen de houtworm larven het niet overleven.

Houtworm bestrijden door verhitting

warmte helpt net als kou ook houtwormen te bestrijden. Als de temperatuur boven de 60 graden komt zullen de houtwormen het niet overleven. 45 Minuten is meestal al genoeg om het einde van de beestjes in te luiden. Als het een klein object betreft kun je het dus in de oven leggen. Hou er wel rekening mee dat niet alle houtsoorten deze temperatuut kunnen verdragen.

Houtworm ecologisch bestrijden

Producten op basis van olie en boorzout werken preventief tegen houtworm, schimmel en boktor
Borax is zo’n product. los borax op in water en breng het met een schildersborstel op het hout aan.
Negatieve hieraan is dat het giftig kan zijn.

houtworm bestrijden met chloor

Er wordt veel gevraagd of het mogelijk is om de houtworm beestjes met chloor te bestrijden. En wij kunnen u vertellen dat wij dat nog nooit hebben geprobeerd en dus ook niet kunnen vertellen of het werkt.

Houtworm bestrijden met petroleum

Het hout behandelen met petroleum wordt al heel lang gedaan. En uiteraard niet voor niks, het werkt. Je brengt het aan op het te behandelen product en de petroleum doet de rest. Het trekt in het hout en de houtworm kevers vinden het niks. Voordeel het is niet chemisch. Nadeel het trekt misschien niet diep genoeg in het hout, en het kan dus zijn dat het meerdere keren moet worden gedaan.

Houtworm bestrijden met Formaline

Ook deze vraag wordt ons vaak gesteld. Houtworm kevers bestrijden met formaline is niet verstandig. Zal het werken? Waarschijnlijk wel. Maar het is meer bedoelt voor middel ter bestrijding van bacteriën op hoeven van hoefdieren.

Houtworm bestrijden met Azijn

Azijn is een product dat vaak wordt gebruikt om vele soorten insecten te doden. En ook bij houtwormen werkt het. Het zal ze alleen niet doden maar wel op afstand houden. Spuit wat azijn op de plekken waar het nodig is en het zal de houtwormkevers op afstand houden. Je kunt er eventueel wat citroensap doorheen mengen.

€18,03
in stock
Bol.com
€18,89
out of stock
Bol.com

Houtworm bestrijden (vergassen) met co2

Het te bestrijden gebied wordt luchtdicht ingepakt, hier wordt het gas ingespoten. Zo zullen de houtwormen stikken doordat er zo goed als geen zuurstof meer aanwezig is.

Houtwormen bestrijden met ammoniak

Ook ammoniak wordt vaak in een verdunde vorm gebruikt om insecten te doden. Het werkt ook als bestrijdingsmiddel tegen houtworm. Smeer of spuit het besmette houten voorwerp in met de verdunde ammoniak. De houtwormen komen uit het hout en je hebt geen last meer van ze.

Houtwormen gek op eikels?

Gezegd wordt dat houtwormen gek zijn op eikels. Of dit ook echt zo is durven wij u niet te vertellen. Maar proberen kan geen kwaad. Het schijnt dat ze van verse eikels houden. Leg ze rondt de plek neer waar u denkt dat zich houtwormen bevinden en u zult het vanzelf zien. Wij zijn in ieder geval benieuwd!

Houtworm eitjes

Hoe zien houtworm eitjes eruit?

Houtworm eitjes zijn nauwelijks met het blote oog te zien. Ze zijn ongeveer 0,5 mm bij 0,3 mm groot. Ze zijn citroenvormig ruw en zanderig en worden vaak op het hout gelegd direct naast of in de opening van het hol van de volwassen kever.

Waar leggen houtwormen hun eitjes?

Ze worden in de oude gaten gelegd, in scheuren in of op het hout of ingraven op kale houten oppervlakkte. De eieren vormen de eerste fase van de levenscyclus van de houtworm. Ze worden in batches van 30 tot 60 gelegd. Ze blijven ongeveer 10 tot 35 dagen in het ei-stadium (dit kan variëren) en komen dan uit als larve. Die zich dan in het hout boort.