Tips om heermoes te bestrijden

Heermoes (Equisetum arvense) is een kruidachtige onkruid die zeer moeilijk uit uw tuin te verwijderen is, voornamelijk omdat de wortels zich diep in de grond uitstrekken en terug groeien uit slechts een klein stukje wortel. Alleen met volharding lukt het de heermoes (ook paardestaart genoemd) te bestrijden. Er zijn een aantal methodes om de heermoes te bestrijden. Onkruidverdelgers kunnen effectief zijn als ze herhaaldelijk worden toegepast totdat de wortels zichzelf uitputten. Of u kunt de bodemgesteldheid veranderen om uw tuin een onaantrekkelijke plek te maken voor de heermoes om te groeien.

Heermoes bestrijden tussen tegels.

Heermoes, ook wel bekend als akkerwinde of kweekgras, kan een vervelend onkruid zijn dat tussen tegels en bestrating groeit. Hier zijn enkele methoden om heermoes te bestrijden tussen tegels:

1. Handmatig verwijderen:
– Trek heermoes met de hand uit tussen de tegels. Probeer de wortels zo volledig mogelijk te verwijderen, omdat zelfs kleine stukjes wortel weer kunnen uitgroeien tot nieuwe planten.

2. Gebruik van gereedschap:
– Gebruik een smalle schraper of voegenkrabber om heermoes tussen de tegels te verwijderen. Dit kan handig zijn als de plant diep geworteld is.

3. Stoomreiniger:
– Een stoomreiniger kan effectief zijn om heermoes tussen tegels te doden. De hitte zal de plant vernietigen, inclusief de wortels. Dit is een milieuvriendelijke optie omdat er geen chemicaliën worden gebruikt.

4. Azijnoplossing:
– Een oplossing van azijn (met een hoog azijnzuurgehalte) en water kan worden gebruikt als een natuurlijk herbicide. Breng de oplossing aan op de heermoes, vermijd hierbij andere planten, want azijn kan ook andere planten beschadigen.

5. Zoutoplossing:
– Een oplossing van zout en water kan ook helpen. Wees voorzichtig met deze methode, want zout kan de bodemkwaliteit aantasten. Gebruik het spaarzaam en alleen op plekken waar je geen andere planten wilt laten groeien.

6. Professionele herbiciden:
– Er zijn verschillende herbiciden op de markt die specifiek zijn ontworpen voor het verwijderen van hardnekkig onkruid zoals heermoes. Raadpleeg een professional om het juiste herbicide te kiezen en volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op.

7. Voorkomen van hergroei:
– Nadat je heermoes hebt verwijderd, zorg ervoor dat de omgeving goed wordt onderhouden. Vul de ruimte tussen de tegels opnieuw met voegzand om nieuwe groei te voorkomen.

Onthoud dat het bestrijden van heermoes vaak een doorlopend proces is. Het is belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren en snel te handelen als je nieuwe groei opmerkt.

Stappen om Heermoes (paardenstaart) te bestrijden

Het grote probleem met heermoes (paardenstaart) is dat je hem niet zomaar uit de tuin kunt graven. De wortels van heermoes kunnen tot 2 meter onder het oppervlak gaan. Het zal lang duren en veel graven voordat je het einde van de wortels bereikt. Dit maakt het nog moeilijker om heermoes biologisch te doden.

Heermoes met de hand verwijderen in de tuin kan het probleem zelfs nog erger maken, omdat deze plant als nieuwe plant kan terug groeien uit een enkel klein stukje dat achterblijft. Ander onkruid kan gemakkelijk worden gedood door bleekmiddel of azijn te gebruiken, maar u kunt heermoes niet doden met bleekmiddel of azijn.

Er is een manier om heermoes op biologische wijze te doden. Als je dit stappenplan volgt, hoef je die paardenstaart misschien nooit meer in de tuin te zien:

  1. In april moet u de groeiende stengels afsnijden. Doe de stengels direct in een plastic zak om verdere verspreiding te voorkomen.
  2. Verwijder mulch (bodembedekking) uit het gebied waar de heermoes groeit. Gooi dit ook weg. Je kunt het in dezelfde plastic zak doen als waar je de stengels hebt gedaan.
  3. Breng dolomietkalk aan. Lees voor gebruik de instructies op de verpakking.
  4. Na twee weken kun je een laag kunstmest aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de grond kan luchten.
  5. Nu kun je meerjarige bodembedekkers planten.

Chemische bestrijding van heermoes

Het gebruik van chemische middelen om heermoes te bestrijden, vereist doorzettingsvermogen. Volg bij gebruik van een onkruidverdelgers de aanwijzingen zorgvuldig op en draag handschoenen, bril, lange broek, lange mouwen en schoenen of laarzen met gesloten teen.

€44,95
out of stock
Bol.com

    1. Verwijder dode heermoes stengels ihet liefst in de wintermaanden of als alternatief in het vroege voorjaar
    2. Spuit niet te vroeg maar wacht tot de heermoes ongeveer 15 cm – 20 cm hoog is en eruit ziet als een kleine flessenborstel
    3. Spuit met een onkruidverdelgerspray. Spray tot de plant volledig bedekt is met een fijne of medium spray.
    4. Houd er rekening mee dat onkruidverdelgerspray alles zal beschadigen dat in de buurt van de heermoes staat. Hou dus rekening met eventuele bloemen of planten die naast of tussen de heermoes staan
    5. Het duurt meestal 1-2 weken voor dat de heermoes bruin wordt, maar het duurt langer om ze te laten verdwijnen en te doden. Hoe langer je kunt wachten, hoe beter je resultaten worden
    6. Wanneer de heermoes zwart en dood is, kan deze worden geharkt en opgeruimd. Je kunt ze het beste verbranden of in een GFT bak voor tuingebruik gooien. Het wordt aanbevolen dat heermoes niet tot compost te maken. Dit vanwege het vermogen van zeer kleine worteldeeltjes om terug te groeien.
    7. Vaak zijn jaarlijkse herhaal toepassingen nodig. In sommige gevallen zal heermoes nooit helemaal verdwijnen, maar deze methode zal zeker de besmetting verminderen en wordt beschouwd als 1 van de beste methode voor het bestrijden en het doden van de heermoes.

NB: Maak je geen zorgen als de heermoes langer is dan 15 – 20 cm hoog, deze kan nog steeds worden behandeld met een onkruidverdelger, maar het lastiger om te sprayen en is mogelijk niet zo effectief

Tip – U kunt controleren of de plant dood is door een klein stukje van de stengel nabij de grond af te breken. Als het in het midden nog groen is, is de plant nog niet volledig afgestorven

Niet chemische methode om heermoes te bestrijden

Heermoes kan met de hand worden verwijderd, maar is een zeer moeilijke taak en een enorme hoeveelheid geduld is nodig vanwege het zware wortelstelsel.

  1. Spruiten moeten worden verwijderd zodra ze verschijnen, omdat dit het niveau van besmetting kan verminderen. Dit moet regelmatig worden gecontroleerd en zodanig worden verwijdert. Deze methode duurt een aantal jaren en er kan geen succes worden gegarandeerd.
  2. Het wordt over het algemeen afgeraden om te proberen de stengels uit te graven, omdat bekend is dat een klein stukje wortel gemakkelijk kan groeien. Verstoor niet de grond waar de heermoes groeit, omdat dit uw probleem alleen maar erger zal maken
  3. Heermoes die in een gazon verschijnt, kan onder controle worden gehouden door regelmatig te maaien, maar deze methode zal deze probleemwiet niet doden.

NB: Als je de heermoes wilt bestrijden met een onkruidverdelger, verwijder dan geen stengels. De plant moet actief groeien en gezond zijn om de beste controle niveaus te krijgen.

Heermoes bestrijden met azijn en afwasmiddel

Een andere niet-chemische bestrijdings methode is azijn. Zoek naar azijn met een hoog zuurgehalte en koop een spuitfles om het werk gemakkelijker te maken. Je kunt de azijn mengen met gewone afwasmiddel om het effectiever te maken. Het afwasmiddel mengsel helpt bij het afbreken van oliën op de bladeren en helpt de azijn zijn werk te doen door vocht te verwijderen uit de heermoes.

Heermoes bestrijden met zout

Sommige mensen pleiten ook voor het toevoegen van zout aan het mengsel zelf, omdat dat hergroei voorkomt en de effecten van de onkruidverdelger langer meegaan. Onkruidverdelger moet echter voorzichtig worden gebruikt, omdat het toevoegen van zout aan de bodem betekent dat er nooit meer iets zal kunnen groeien. Dus dit wil je niet op je gazon of in bloembedden hebben, je kunt zout wel toevoegen aan het mengsel als je het wil sprayen in een gebied waar je permanent wilt stoppen met plantengroei zoals een pad of patio.

Een ruwe richtlijn voor de hoeveelheid ingrediënten die u moet gebruiken is.

  • een liter azijn,
  • een kopje zout
  • een eetlepel afwasmiddel.
  • Mogelijk moet je experimenteren met de verschillende niveaus van ingrediënten en concentraties om je mix goed te krijgen als je bijzonder hardnekkig onkruid hebt.