Tips om de buxusrups te bestrijden

Last van een kaalgevreten buxus? Dan heb je waarschijnlijk rupsen in buxus zitten, of te wel buxus rupsen. Deze groen zwarte rupsen zijn namelijk dol op de bladeren van je buxus. Het is dus erg belangrijk om direct actie te ondernemen om de schade zo klein mogelijk te houden. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om dit te voorkomen en de buxus rups te bestrijden.

De Buxus rups herkennen

Het is moeilijk om de buxus mot te herkennen wanneer deze zich in zijn larvenstadium bevindt. Zodra het een groene rups wordt, is het makkelijker om hem te identificeren. Daarna wordt het een nimf en verandert hij uiteindelijk in een wit bruine mot met gouden glinstering. Deze rupsen veranderen dan in bruin en wit gekleurde motten die rond buxusbomen vliegen in de schemering en ’s nachts. Buxus rupsen voeden zich alleen met Buxus planten en moeten niet worden verward met andere rupsen.

Buxus rups web

Het is meestal aan de buxus zelf ook goed te zien dat je last hebt van de buxus rups. Er zullen zich bruine droge plekken vormen in uw struik. Daarna zal er zich een soort spinnenweb vormen. Dit zijn duidelijke aanwijzingen dat er buxus rupsen in uw buxus zitten. en dat het dus tijd wordt om de buxus rups te bestrijden.

De groene buxus rups

De buxusrups heeft een zwarte kop en donkergroene strepen met zwarte stippen. Als je groene rupsen op je buxus hebt ontdekt, waarschuw dan eventuele buren die buxusbomen hebben, omdat de kans heel groot is dat deze ook zullen worden besmet. Hoe eerder dit probleem wordt aangepakt, hoe groter de kans dat deze parasiet wordt uitgeroeid.

Is de buxusrups gevaarlijk of giftig voor mensen?

Buxus rupsen veroorzaken geen jeuk of uitslag. Ze zijn absoluut ongevaarlijk voor mensen en kunnen zonder speciale uitrusting worden behandeld.

De buxusmot eieren

De buxus eieren komen uit in rupsen met groenachtig gele lichamen en zwarte koppen. Naarmate de rupsen groeien, ontwikkelen ze dikke zwarte en dunne witte strepen langs hun lichaam en kunnen ze tot 4 cm lang worden. In de week dat ze leven kunnen de vrouwtjes ongeveer 100 eieren per dag leggen. Wees er dus snel bij. Ook veroorzaken ze spinweefsel tussen de bladeren en takken waar ze zich voeden. Je zult opvallende kleine webben vinden, vergelijkbaar met spinnenwebben, die typisch zijn voor buxus motten.

Buxus poppen

De rupsen ontwikkelen zich vervolgens tot poppen, die worden verborgen in een cocon in het weefsel.

Bestrijden van buxus rupsen

1. De beste manier om de buxus rupsen te bestrijden is ze handmatig van je plant af halen. Het is een
tijdrovend werkje maar wel de beste oplossing.

2. Zet tuinverlichting rond je buxusplant uit. De buxusmot komt namelijk op het licht af.

3. Contoleer dagelijks je buxus om te kijken of je ze hebt, hoe eerder je ze ontdekt hoe minder je hoeft te doen om ervan af te komen.

4.  Plaats vogelvoer in je tuin. De vogels eten de buxusrupsen namelijk ook

5. Ook zijn er buxusmot vallen te koop, genaamd Feromoonval. Deze zijn zeer effectief.