Rioolvliegjes zelf bestrijden met deze tips!

Heb je last van rioolvliegjes in je huis of in je tuin? En wil je weten hoe je ze het beste zelf kunt bestrijden? Wij hebben een aantal tips voor je hoe je ze het beste kan bestrijden.

Wij hebben een aantal huismiddelen geprobeerd en dit is wat we ontdekten:

De rioolvliegjes bestrijden met kokend water, azijn en bleek werkt het best. En zo werkt het. Kook een grote pan met water en voeg hier azijn of bleekmiddel aan toe en giet dit in de afvoer waar de rioolvliegjes zich bevinden. Door het kokende water zullen de rioolvliegjes dood gaan en door het bleekmiddel of azijn zullen je leidingen weer schoon worden en niet meer stinken. 

Wat is de oorzaak van je rioolvliegjes plaag?

Rioolvliegjes zal je het meest tegenkomen in de zomermaanden. In deze warme maanden voelen ze zich jet best. En dan gaan ze opzoek naar plekken in en rond je huis naar plekken waar ze kunne broeden.

En dat zijn de plekken waar rottend organisch afval zich bevindt. Daar zullen ze eitjes in gaan leggen. Des te warmer des te sneller ze zullen uitkomen. Zorg dus dat je geen last hebt van verstopte leidingen, afvoeren en putjes. Controleer ook je kruipruimte daar zitten ze ook graag mits de omstandigheden goed zijn. Als je alles hebt gecontroleerd en verholpen hebt zal je minder snel last krijgen van rioolvliegjes. En wordt het makkelijker om ze te bestrijden!

Hoe zien rioolvliegjes eruit

Rioolvliegen worden ook wel mottenvliegen of latrinevliegjes genoemd. Hun lichamen en vleugels zijn bedekt met talloze haren. Als ze worden geplet, laten ze een poederachtige vlek achter. De vliegen worden vaak aangetroffen rond afvoeren, maar ze moeten niet worden verward met de fruitvlieg, bochelvliegen of mestvliegen die ook veel bij afvoeren te vinden zijn.

Als je een kleine vlieg of mug in de keuken ziet rondvliegen, ga er dan niet gelijk vanuit dat ie uit de afvoer komt. Controleer alle mogelijke kweekbronnen (vet, rottend organisch materiaal, enz.) Om de vlieg te helpen identificeren. Het gebruik van een biologische afvoerreiniger zoals Roebic K67 zal helpen het broedgebied te vernietigen als ze zich in je afvoer bevinden.

Rioolvliegjes opsporen: waar in je huis kunnen ze zitten

Rioolvliegjes blijven over het algemeen dicht in de buurt van hun broedplaatsen. Dus als je ze ziet dan kan de broedplaats niet ver weg zijn en zal het makkelijker worden om de rioolvliegjes op te sporen. Hieronder hebben we een lijst met potentiele broedplaatsen:

  • In regenpijpen
  • regentonnen
  • De afvoer van je toilet, wasbak, douche of badkuip. Meestal heb je dan last van een verstopping, kijk dus even of alles in je wc, badkamer en keuken goed doorloopt.
  • Rioolvliegjes in je kruipruimte bestrijden. Als ze in je kruipruimte zitten dan kan het zijn dat je ergens een lekkage hebt. Of je hebt last plassen water. Heb je last van plassen water of drab in je kruipruimte? Gooi hier dan schoon zand overheen. Heb je geen last van plassen, loop dan alle afvoeren na die in je kruipruimte lopen.
  • vijvers
  • dakgoten
  • mesthopen
  • composthopen
  • septic tanks

Als je de verschillende broedbronnen van de vliegen kan herkennen, kan je de plaag  identificeren en op de juiste manier bestrijden.

Hoe voorkom je dat je huis wordt overgenomen door rioolvliegjes?

  1. Heb je rioolvliegjes in je badkamer, keuken of wc? Dan heb je waarschijnlijk een verstopping. Kijk hier hoe je deze het beste kan ontstoppen.
  2. Plaats een waterslot op je sifon. Zo kunnen ze makkelijk je huis binnenkomen.
  3. Zorg dat er zo weinig mogelijk organisch afval in je tuin ligt.
  4. Zorg dat je geen stilstaand water in je tuin hebt.
  5. Rioolvliegjes in je kruipruimte? Dan heb je misschien last van water in je kruipruimte, gooi hier dan schoon zand overheen. Maar zorg dat het geen drab wordt.
  6. Heb je ergens open leidingen plaats dan afdekdoppen.
  7. Vervang kapotte leidingen zo snel mogelijk.
  8. Maak je dakgoten schoon.

Zijn riool vliegjes schadelijk voor je gezondheid? Steken en bijten rioolvliegjes?

Nee, ze kunnen bacteriën en andere micro-organismen bij zich hebben maar rioolvliegjes steken niet en bijten niet. En dus zijn ze geen bedreiging voor mensen.

Broedbronnen van rioolvliegjes, fruitvliegen, bochelvliegen en mestvliegen

Rioolvliegjes zijn kleine vliegen, ongeveer 3mm. Ze zijn over het algemeen zwart, maar ze kunnen ook bruin van kleur zijn. De rioolvliegjes zijn goed te herkennen door het unieke patroon van aders in hun vleugels.

Rioolvliegjes: Rioolvliegjes broeden in afvoeren, riolen, septic tanks en grond die is verontreinigd met rioolwater.

Fruitvliegjes: Fruitvliegen kunnen worden gespot rond vers fruit / groenten, rottend fruit en groenten, afvoerbuizen, afval en vochtig organische materialen.

Bochelvliegen: bochelvliegen worden aangetroffen in met rioolwater verontreinigde grond, afval, afvoeren, rottend groenten en fruit, afval en vochtige organische materialen.

Mestvliegen: deze vliegen kunnen worden aangetroffen in mest, vochtig organisch materiaal, afvoeren, rottend fruit en groenten en afval.

Rioolvliegjes afvoer

Rioolvliegjes zelf bestrijden

Het is belangrijk zo snel mogelijk te verwijderen. Er zijn veel plekken in huis die kunnen dienen als broedplaatsen voor de vliegen. Het verwijderen van de broedplaats is de belangrijkste stap in het bestrijden van rioolvliegjes.

Reinig regelmatig alle afvoeren. Gebruik Roebic producten om het organische materiaal waar de vliegen broeden te verwijderen.

Rioolvliegjes spray om ze te bestrijden

Er zijn ook verschillende spray’s te koop die helpen de rioolvlieg te bestrijden. Deze rioolvliegjes spray kun je hier kopen bij bol.com

Bestrijd en verwijder Broedplaatsen

  • Rioolvliegen broeden meestal in afvoeren, vandaar de naam rioolvliegjes. Dit is een goede plek om te beginnen met zoeken. Ze leven van afval in de vorm van drap of slip in de afvoerzijden en in de sifon. Als je je sifon los hebt kun je het slib onderzoeken op levende larven.
  • Plak wat tape over de afvoer, prik enkele piep kleine gaatjes erin voor luchtstroom. Als de rioolvliegjes vast komen te zitten aan de tape wanneer ze de afvoer willen verlaten dan weet je dat je last van rioolvliegen hebt.
  • Putten en riolen zijn meestal te vinden in een kruipruimte in je kelder en dit is een uitstekende broedplaatsen voor rioolvliegjes. De riolen en kruipruimtes moeten worden gecontroleerd op activiteit.
  • In huizen worden rioolvliegjes over het algemeen gevonden in de afvoer van de badkamer, vooral in douches. Douchebakken zijn vatbaar voor lekken en het gebied onder de douchebak is een uitstekende broedbron voor mottenvliegen.
  • Verwijder al het organisch afval dat vastzit in kleine kieren en spleten van je keukenblad of keukenapparatuur. Alles moet worden schoongemaakt en grondig worden gedroogd. Kit eventueel de kieren en de scheur dicht.
  • Inspecteer kruipruimten; als de afvoerleiding daar lekt, heb je in ieder geval een potentiele broedbron gevonden. Zoek naar de aanwezigheid van volwassen riool vliegen. Spinnen kunnen dode motvliegen in hun web hebben.
    Stop niet met zoeken als je een broedbron hebt gevonden. Er kunnen namelijk meerdere broedbronnen aanwezig zijn.
  • Rioolvliegen zijn te vinden in vochtige, organische afvalgebieden zoals gootsteenafvoeren, vochtige dweilen, mest en rotte vegetatie.
  • Reinig vuile afvalcontainers en verwijder natte pluizen onder de wasmachine. Inspecteer buiten het huis airconditioners, vogelbaden, ondiepe stilstaande plassen water.
  • Rioolvliegjes kunnen ook buiten broeden in vochtige, schaduwrijke gebieden, zoals onder potplanten, in vogelvoeders en baden, in mos, in verstopte dakgoten, onder airconditioners of op natte grond.
  • In natuurlijke omgevingen voeden rioolvliegjes larven zich met rottende planten en dieren. De meeste motvliegen zijn onschadelijk voor mensen, hoewel ze bacteriën en andere micro-organismen van hun broedplaatsen naar gebieden kunnen overbrengen waar mensen zijn. Rioolvliegjes bijten niet. Volwassenen riool vliegjes leven ongeveer twee weken.