Als je een volière hebt, zul je ongetwijfeld problemen hebben met muizen, in je volière of rond je volière. Ook ratten kunnen er voorkomen. In het ergste geval kunnen ratten je vogels doden of ze zelfs zo erg laten schrikken dat ze niet meer voor hun nakomelingen zorgen. Oftewel muizen en ratten in of rondt je volière wil je niet. Dus is het het beste om een plan te maken om dit ongedierte weg te houden van je vogels in je volière.
Hoe weet je dat je muizen hebt in je voliere
Als je wilt weten of je muizen hebt kijk dan goed of er kleine hoopjes zand in de voliere liggen. En kijk ook of u muizen keutels ziet, dit zijn langwerpige bruine korrels. Als u beide in u voliere heeft dan heeft u zeker last van muizen in uw volière. En als u niet meteen actie onderneemt, wordt het probleem alleen maar erger. De beste manier om dit te doen is uiteraard om een ongedierte bestrijding specialist in te schakelen. Maar deze zijn natuurlijk vrij prijzig en het is de moeite waarde om het bestrijden van de muizen misschien eerst zelf te proberen.
Muizen zo snel mogelijk bestrijden
Muizen kunnen snel een serieus probleem worden. Want als er voedsel vrij beschikbaar is, namelijk vogelzaad, zullen ze zich snel voortplanten en vermenigvuldigen. Wist je dat er maar een paar meer muizen nodig zijn om honderd muizen per jaar voort te brengen. Als je veel muizen hebt, zullen ze je volière in een mum van tijd vernietigen, omdat ze tussen de materialen in de muren kunnen komen en zich daar kunnen gaan nestelen. Ze kunnen ook een plek in de vloer vinden om te nestelen, en als dit gebeurt, is het erg moeilijk om ze te bestrijden met vergiftiging methoden of vallen, Dit is uiteraard ook gevaarlijk voor je vogels.
Hoe hou je Muizen uit je volière?
- Het belangrijkste is natuurlijk dat ze geen reden hebben om in je volière te komen. Dit is uiteraard lastig omdat je met vogelzaad of ander voer te maken hebt. Maar zorg er dan in ieder geval voor dat je het vogelvoer opslaat in luchtdichte verpakking. Zo kunnen de muizen het niet ruiken en hebben ze een reden minder om naar je tuin te komen. Maar zoals we al zeiden zul je wel je vogels moeten voeren, dus er blijft altijd de kans dat je last krijgt van muizen of zelfs ratten in je voliere.
- Wat ook belangrijk is, is om je voliere goed na te lopen of er geen gaten of kieren ergens in het houtwerk of tralies zit. Muizen kunnen door hel kleine openingen kruipen. Ze kunnen door extreem kleine openingen kruipen. Muizen hebben geen sleutelbeenderen dus het enige wat ze tegenhoudt is de grote van hun hoofd.
Muizenvallen in je voliere
Het is natuurlijk mogelijk om muizen vallen in je volière te zetten. Maar let er wel op dat het muizenvallen zijn die niet gevaarlijk zijn voor je vogels. Dus let op bij giftige vallen of andere vallen die gevaarlijk kunnen zijn voor je vogels. Of zet ze zo neer dat je vogels er niet bij kunnen. De vogels zullen er niet snel naar toe gaan maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, je hoeft alleen maar de juiste muizenval te kiezen die het beste bij uw situatie past.
Dodelijk muizen vallen of niet dodelijke muizen vallen
Als je de muizen niet wilt doden maar ze ergens wilt vrijlaten na dat je ze hebt gevangen dan kan dt uiteraard ook.
Wij hebben voor u een aantal dodelijke en een aantal niet dodelijke muizen vallen onder elkaar gezet.
Tips om muizen uit je voliere te houden
Dodelijke muizen vallen
Muizenval
Deze zeer eenvoudig muizenval is een bestseller.
Werkwijze van de val: Leg wat aas in het aasbakje via de onderkant. legt het op de plek neer waar je hem neer wilt leggen en het enige wat je hoeft te doen is aan de hendel te trekken om de val te spannen. Een zeer veilige manier om hem te spannen omdat je vingers niet in de buurt van het aas komen.
Voordelen:
Zeer krachtige val. Muis zal in één keer dood zijn krachtig dicht.
Opnieuw te gebruiken
Hygienisch
Nadelen:
Je moet meerder vallen neerzetten. Of constant in de gaten houden of er wat in je val zit.
Misschien niet verstandig om in de voliere te zetten.
Elektrische Muizenval
Werkwijze van de val: De muis zal over het metalen plaatje naar het aas lopen. Maar alleen op het moment dat de muis over het metalen plaatje loopt zal hij worden geëlektrocuteerd. Er zal een lampje gaan knipperen of groen branden als er een muis is geëlektrocuteerd.
Voordelen:
Muis is in 1x dood als hij er goed opstaat.
Nadelen:
Werkt op batterijen.
Meerdere vallen nodig bij een muizen plaag
Muizen lokdoos
Deze Muizen Lokdozen moet je gebruiken in combinatie met muizengif. Muizen zullen niet gelijk doodgaan.
Werkwijze van de val: Plaats het aas/lokstof in de lokdoos en sluit de doos goed af. Zet de doos op een plek neer waar veel muizen activiteit is. Dit kan binnen of buiten de voliere zijn. Plaats de doos het liefst tegen de muur. Houdt in de gaten wanneer je het lokaas moet vervangen. Verwijder dode beesten.
Voordelen:
Veilig voor kinderen en huisdieren bij juist gebruik.
Nadelen:
niet te zien of je wat hebt gevangen
Niet dodelijke Muizenvallen
Catch en release Muizenval
Deze muizenval zal je muizen levend vangen. Deze val is volledig gemaakt om de te vangen zonder hem pijn te doen. Er zitten extra luchtgaten in de val en de val is lang genoeg zodat de mis niet vast komt te zitten als de val dichtklapt.
Werkwijze van de val: Haal het aasbakje uit de val door de bevestigingspunten aan de zijkant in te drukken, leg aas in het aasbakje en plaats het terug. Trek het klepje (deur) omhoog tot het veerslot vast zit. De val is nu live, dus klaar voor gebruik. Zet de val neer op plekken die bekend zijn voor de muis.
Voordelen:
Muis blijft leven
Nadelen
Muis blijft leven en je met m dus zeker 2-3 kilometer van e huis uitzetten.
Kan maar 1 muis per keer mee worden gevangen.
Muizen vangkooi
Ook deze muizen val vangt je muizen levend.
Werkwijze van de val: Heel simpel in gebruik. Hang het lokaas aan het haakje. Als de muis begint te eten zal het deurtje direct dichtvallen en de muis zal ongedeerd in de val vastzitten.
Voordelen: muis blijft leven
Nadelen:
Muis blijft leven en je met m dus zeker 2-3 kilometer van e huis uitzetten.
Kan maar 1 muis per keer mee worden gevangen.