Met deze bestrijding tips kom je van de witte vlieg af!

Deze kleine zuigende insecten hebben resistentie ontwikkeld tegen veel synthetische pesticiden, wat chemische bestrijding van de witte vlieg moeilijk maakt. Hier lees je wat je kan doen om de witte vlieg te bestrijden met bewezen huishoud, natuurlijke en biologische methode.

Dit is wat ik heb ontdekt wat het beste werkte bij mij:

De witte vliegen bestrijden met azijn werkt erg goed. Vooral omdat het een huismiddel is wat je over het algemeen in huis hebt en niet speciaal hoeft te bestellen of te halen. Gewoon een scheutje azijn in een plantenspuit wat water erbij en spuiten maar. Zorg dat je alle bladeren en takken goed inspuit. Kijk vooral goed onder de bladeren daar zitten ze namelijk het meest.

Maar er zijn zeker meerdere manieren om van de witte vliegen af te komen. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet. Als azijn niet werkt kun je altijd één van de onderstaande proberen. Hoe jij het beste van de witte vlieg af kunt komen.

1. Witte vlieg bestrijden met Azijn
Witte vlieg bestrijden met azijn is een natuurlijke manier om van ze af te komen. En dat doe je het beste op de volgende manier. Neem een plantenspuit en gooi een flinke scheut met azijn in de fles. Voeg hier water bij en je azijn bestrijdingsmiddel is klaar. Spuit nu alle alle bladeren en takken in waar je witte vliegen en eitjes ziet zitten. Zitten de witte vliegen en de eieren er naar een paar dagen nog steeds? Herhaal dan de stappen.

2. Zeep
Zeep gebruiken om de witte vlieg te bestrijden werkt over het algemeen erg goed. Doe het als volgt. Neem een plantenspuit en mix een flinke scheut zeep/afwasmiddel met water. Net als bij de zeep methode: zitten de witte vliegen en de eieren er naar een paar dagen nog steeds? Herhaal dan de stappen.

3. Knoflook
Knoflook om witte vliegjes te bestrijden, ja je leest het goed. Breng wat water aan de kook in een pan en voeg hier 3 teentjes knoflook aan toe. Laat het heel even afkoelen gooi hier nog een scheut met afwasmiddel bij en giet het in een plantenspuit. spuit vervolgens de bladeren die besmet zijn in met de knoflook mix.

4. Biologische neemolie
De witte vlieg bestrijden met Biologische neemolie. De olie kan je op groenten, fruitbomen en bloemen worden gespoten om eieren, larven en volwassen witte vlieg te doden. Meng een scheutje neemolie met water in een plantenspuit. Spuit alle bladoppervlakken (inclusief de onderkant van bladeren) tot ze helemaal nat zijn. neemolie is misschien wat onbekend het het heeft vele voordelen.
Voordelen:

  • Doodt eieren, larven en volwassen insecten
  • Voorkomt en controleert schimmelziekten
  • Conform voor gebruik in biologisch tuinieren
  • Binnen of buiten gebruiken op bomen, struiken, bloeiende planten, fruit en groenten
  • Kan worden gebruikt tot de dag van de oogst

Witte vlieg op bloemkool

Heb je dus witte vliegjes op je tomatenplant zitten of heb je ze op je bloemkool of een ander kool soort zitten dan is neemolie zeker aan te raden. Aangezien dit een biologisch product is. Mocht je last hebben van witte vlieg op je boerenkool dan is dit meestal de koolwittevlieg.

Lees ook: Deze 6 huismiddelen werken echt om mieren te bestrijden

Wat zijn witte vliegen?

Witte vliegen zijn zachte, gevleugelde insecten die nauw verwant zijn aan bladluizen en wolluizen. Ondanks hun naam is de wittevlieg geen vliegsoort, hoewel ze wel vleugels hebben en kunnen vliegen.

Witte vliegen kunnen zo klein zijn als 2mm. Zijn enigszins driehoekig van vorm en worden vaak aangetroffen in clusters aan de onderkant van bladeren. Ze zijn overdag actief en verspreiden zich wanneer ze worden gestoord, hier kun je ze dan ook makkelijk dan sommige andere insectenplagen.

Er zijn honderden soorten van de wittevlieg, maar de meeste treffen slechts een klein aantal waardplanten. Er zijn echter een paar soorten van de  witte vlieg die een groter aantal planten aantast, waardoor ze het meest problematisch zijn in de tuinbouw. Tot deze soorten witte vlieg behoren onder meer de kaswittevlieg de gestreepte gevleugelde witte vlieg de reuzen witte vlieg en de Tabaks witte vlieg.

Witte vlieg

Welke planten zijn gevoelig voor de witte vlieg?

Witte vliegen zijn te vinden op een grote verscheidenheid aan planten, van sierbloemen, beukenplanten tot groenten. Waaronder tomaten, aubergines, paprika’s en okra. Sommige soorten zijn ook te vinden op zoete aardappelen, planten uit de koolfamilie en Citrus bomen.

Binnen voeden ze zich met de meest voorkomende kamerplanten, vooral die met zachte gladde bladeren.

De witte vlieg identificeren.

Net als bladluizen zuigen witte vliegjes plantensappen op en produceren ze op hun beurt een kleverige substantie die bekend staat als honingdauw.

Honingdauw kan schimmelziekten veroorzaken, zoals roetachtige schimmelvorming op bladeren.

Als veel witte vliegen van je plant eten kunnen de planten snel extreem zwak worden en kunnen ze mogelijk geen fotosynthese uitvoeren. Bladeren zullen verwelken, bleek of geel worden, de groei zal worden belemmerd en uiteindelijk kunnen de bladeren verschrompelen en van de plant vallen.

Honingdauw is een teken dat de witte vlieg al enkele dagen aan het eten is. Mogelijk ziet u ook mieren, die worden aangetrokken door de zoete honingdauw.

Waar op de plant komen de witte vliegjes voor?

Witte vliegen geven er de voorkeur aan zich te voeden met nieuwe groei, dus controleer eerst of er pas ontplooide bladeren zijn.

Controleer de onderkant van bladeren vooral rond de nerven, op witte insecten. Zelfs als ze niet direct zichtbaar zijn, en voel de bladoppervlakken of er kleverige honingdauw op zit. Als de witte vlieg zich voedt, vliegen ze ineens allemaal van de bladeren in een zwerm, dus dan is het heel duidelijk.

Je kan ook eieren aan de onderkant van bladeren tegenkomen. Dit is het begin van een nieuwe generatie! Als de eieren uitkomen, zien de larven eruit als piepkleine witte ovalen zonder poten; ze bewegen niet, maar ze beginnen meteen het plantensap op te zuigen. Dit is de reden waarom tuinders de witte vlieg vaak missen totdat het te laat is. Volwassen vrouwtjes kunnen tot 400 eieren leggen, die binnen ongeveer een week tot een maand na het leggen uitkomen. Ze worden meestal in een cirkelvormig patroon gelegd. Eieren zijn lichtgeel als ze pas gelegd zijn en bruin als ze op het punt staan uit te komen.