Maden in je kliko? Met deze tips bestrijd en voorkom je ze!

Het vuilnis buiten zetten is een normaal onderdeel van onze dagelijkse routine. En zou normaal gesproken niet iets moeten zijn om tegen op te kijken. Maar tijdens hete zomermaanden is het niet ongebruikelijk dat maden je kliko binnendringen. Als ze dat doen, kunnen je dagelijkse taken veel stressvoller worden.

Als je merkt dat je een maden plaag in je kliko, container of vuilnisbak hebt, is het belangrijk om snel te handelen. Gelukkig hebben wij tips voor je die je nodig hebt om deze plaag op te bestrijden. En ook in de toekomst te voorkomen dat het ooit nog eens gebeurt.

Waarom zitten maden vaak in je kliko?

Als vliegen een plek nodig hebben om hun eieren te leggen, zoeken ze ruimtes op die warmte, bescherming en natuurlijk voedsel bieden. Vuilnisbakken bieden al deze dingen, waardoor ze een uitstekende plek zijn voor broedplaatsen voor insecten. Rottend organisch materiaal is een favoriete voedselbron voor maden en vuilnisbakken staan er vol mee!

Bovendien wordt de ruimte bij warmer weer heet en vochtig. Dit is op zichzelf erg aantrekkelijk voor vliegen, maar het helpt ook om de geur van de voedselresten binnenin te versterken, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om eieren in je kliko te leggen. Binnen korte tijd komen de maden uit, groeien uit tot volwassen vliegen en gaan verder met broeden. Al snel zijn een paar maden veranderd in een volwaardige kliko plaag.

Het verwijderen van een maden plaag zeker niet prettig, maar als je dit probleem ervaart, is het een noodzakelijk kwaad. Volg deze stappen om aan de slag te gaan:

  1. Begin met het verwijderen van het afval uit de kliko. Het is misschien het makkelijkst om te wachten tot uw volgende geplande dag voor het ophalen van afval. Maar als je de zaken wilt versnellen, kun je ook alle vuilniszakken zelf wegbrengen.
  2. Zorg ervoor dat je los afval of vuil uit de vuilnisbak verwijdert dat niet geïnfecteerd is.
  3. Dood nu de maden en insecten die in de kliko zijn achtergebleven met kokend water of een azijnoplossing. (Ga naar het volgende gedeelte voor meer informatie over de voor- en nadelen van elke methode).
  4. Nadat de insecten zijn gedood, reinig je de binnenkant van de kliko. Gebruik een borstel en warm zeep water om te schrobben. Zorg ervoor dat u in elk hoekje en gaatje komt om eventuele resten te verwijderen. Als je een hogedrukspuit hebt dan raden we aan om je kliko daar mee schoon te spuiten.
  5. Giet de zeepsop weg en spoel de kliko met je tuinslang.
  6. Droog de kliko grondig af met handdoeken, of laat hem volledig aan de lucht drogen voordat je er weer afval in doet.

Bestrijd en voorkom een maden plaag in je kliko, afvalbak of container

Een belangrijke stap na het verwijderen van een insectenplaag is om het ongedierte te doden en te voorkomen dat de besmetting terugkeert. Hier zijn een paar veelgebruikte methoden om insecten uit kliko’s te houden.

Kokend water

Een manier om prullenbakinsecten te doden, is met kokend water. Giet het water voorzichtig langs de binnenwanden van je kliko. Het kokende water zal alle insecten onmiddellijk doden. De keerzijde van deze methode is dat het niet verhindert dat de insecten terugkeren als alles is afgekoeld. En als je je kliko daarna niet grondig droogt, zal de vochtigheid in de kliko, de vliegen snel weer aantrekken.

Azijn om maden in je kliko te bestrijden

Als je een meer natuurlijke methode wilt proberen, probeer dan een oplossing van een deel azijn met drie delen kokend water. Deze oplossing zal de levende maden doden maar ook de geur die de vliegen aantrekt verwijderen, waardoor ze geen eieren leggen. Om deze methode echter effectief te laten zijn, moet je het proces minstens één keer per week herhalen, wat tijdrovend kan zijn.

Wat zijn maden?

Maden zijn babyvliegen of het larve stadium van een vlieg. Ze zijn kegelvormig en vaak grijs of crèmewit van kleur. Het is moeilijk om de soorten vliegen te onderscheiden via hun maden. De meeste maden die in of rond het huis worden aangetroffen, zijn van de gewone huisvlieg.

Maden zijn gravers, ze graven met de meeste spitse kant van hun lijf. Afhankelijk van het soort vlieg voeden maden zich met levend of rottend materiaal. Ze graven zich in terwijl ze door het materiaal eten en laten overal ronde kauwde gaten achter.

Hoe kom je aan maden?

De grootste oorzaak van maden in je kliko of prullenbak is het onjuist weggooien van afval, denk aan restjes rauwe kip of ander vlees. De vrouwtjesvliegen voelen zich aangetrokken tot dergelijke materialen en leggen er hun eieren op. Wanneer de eieren uitkomen, graven de maden zich in het materiaal en beginnen ze te eten tot hun volgende metamorfe fase.

Hoewel het stille indringers zijn, moeten maden snel worden bestreden. Enkele van de gevaren van maden zijn onder meer vliegenplagen en dierenziekte als u huisdieren heeft. Als ze in voedsel terechtkomen dat bedoeld is voor menselijke consumptie, kunnen ze bacteriële vergiftiging veroorzaken.

Hoe controleer je of je maden hebt.

In huis zijn maden over het algemeen gemakkelijk te herkennen, de meeste minstens zo groot zijn als een macaroni elle boog. Ze kruipen zowel in als uit besmet voedsel. Om te controleren of ze zich in het afval van je kliko bevinden, pak je een stok of trek handschoenen aan om het afval te verplaatsen en breekt voedsel open om te kijken of ze daarin zitten.

Sommige maden eten plantmateriaal. Je merkt misschien dat planten die eens gezond waren, afsterven zonder dat er iets anders verandert in hun omgeving. Om planten op maden te controleren, zal je een van deze planten uit de grond moeten trekken en controleren of er maden in de wortels zitten.

Hoe lang kan een maden plagen duren?

Maden voeden zich slechts drie tot vijf dagen. Het proces van ei tot vlieg duurt 14 tot 36 dagen en als het materiaal nog in een eetbare staat is, kan het proces helemaal opnieuw beginnen. Als het materiaal niet op de juiste manier wordt afgevoerd, zal een plaag alleen maar erger worden.