Ja, rattengif is op dit moment verboden voor consumenten. Muizen gif zal vanaf het jaar 2023 verboden zijn. Dit heeft het CTGB bepaald. Er zijn verschillende redenen waarom rattengif verboden is.
Resistentie.
Als ratten en of muizen zulke kleine hoeveelheden gif binnenkrijgen dat ze er niet dood aangaan, kunnen ze er resistent voor worden. En zal het gif uiteindelijk helemaal niet meer werken. Het is dus belangrijk dat de ratten of muizen een juiste hoeveelheid gif binnen krijgen. En dit kan dus het beste door professionals worden gedaan.
Doorvergiftiging
Doorvergiftiging naar andere dieren is ook een reden dat het is verboden. Dit houdt in dat als muizen of ratten doodgaan van het gif, en ze daarna worden opgegeten door roofvogels. Dat het mogelijk is dat deze er ook aan dood kunnen gaan.
En dit geld natuurlijk ook voor honden of katten, als ze tijdens het uitlaten een rat of muis opeten of er mee spelen is de kans natuurlijk groot dat ze ook ziek worden of zelfs doodgaan.
Kinderen lopen natuurlijk ook altijd gevaar. Of het nu gaat om de muis of rat die dood op de stoep ligt, die ze even willen aanraken. Of het gif dat toch ergens opgeslagen ligt in huis, of op een plek wordt gestrooid waar kinderen misschien wel bij kunnen.
En natuurlijk het milieu, rattengif is uiteraard niet goed voor het milieu.
Hoe werkt Rattengif?
De werking van rattengif is afhankelijk van de ingrediënten die in de formulering worden gebruikt. Hoe snel het gif werkt, wordt bepaald door welk type gif wordt gebruikt en hoe lang het duurt voordat de ratten het aas accepteren als een levensvatbare voedselbron. Onder ideale omstandigheden kan het gif ratten binnen één dag doden. Om de populatie volledig uit te roeien, moet je echter verwachten dat het proces tussen vier dagen en een week duurt.
Hoe snel werkt rattengif?
Er zijn vijf manieren waarop rattengif werkt om ratten te doden, en de snelheid waarmee ze effectief zijn varieert.
- Dood door interne bloedingen (3 tot 7 dagen)
- Dood door een hartaanval (3 tot 4 dagen)
- Dood door longfalen (12 uur tot 2 dagen)
- Dood door falen centraal zenuwstelsel (14 uur tot 4 dagen)
- Dood door uitdroging (3 tot 5 dagen)
Rattengif bij kippen
Als je last hebt van ratten in je kippenhok dan zou je rattengif kunnen gebruiken. Maar zorg dan wel dat het in een ratten voerbakje zit zodat de kippen er in ieder geval niet bij kunnen. Ratten gif is voor kippen uiteraard ook dodelijk.
Rattengif bij katten
Hoewel het ontworpen is om ratten en muizen te doden, vinden katten rodenticide (ratten en muizen gif) vaak ook verleidelijk. De meeste (maar niet alle) rodenticide zijn samengesteld uit anticoagulantia, een soort medicijn dat voorkomt dat bloed stolt door het interfereren met vitamine K, een belangrijk ingrediënt in het stollingsproces. Wanneer het in voldoende hoeveelheden door de kat wordt ingenomen, resulteert dit in spontane bloedingen (interne bloedingen, externe bloedingen of beide). Als het onbehandeld blijft, kan dit fataal zijn voor uw kat.
Meestal duurt het 2 tot 5 dagen voordat de volgende symptomen geassocieerd met antistol vergiftiging verschijnen:
- Kneuzingen
- Bleek tandvlees
- Bloed in urine, braaksel, ontlasting
- Bloeden uit tandvlees, neus, rectum, ogen, oren
- Zwakte, verbluffend looppatroon, depressie
- Bloedophoping in de borst (hemothorax), wat kan leiden tot oppervlakkige of moeizame ademhaling
- Bloedophoping in de buik (hemoabdomen), waardoor de buik kan uitzetten
Waarschuw bij één van deze symptomen direct uw dierenarts.
Rattengif bij honden
Voor honden geld precies hetzelfde als bij katten. het gif voorkomt bloedstolling met inwendige bloedingen tot gevolg. Symptomen kunnen je na 3-5 dagen opmerken, tenzij uw hond chronisch is blootgesteld.
Meest voorkomende symptomen:
loomheid
Zwak / Instorten
Ademhalingsproblemen
Hoesten (met of zonder bloed)
Bleek of bloedend tandvlees
Minder vaak voorkomende symptomen:
Braken (met of zonder bloed)
Diarree (met of zonder bloed
Gezwollen gewrichten
Bloedneus
Bloederige urine
Lichamelijke kneuzingen
Mogelijke dood
Rattengif bij mensen
Rattengif kan een effectief middel zijn om ratten in uw huis te bestrijden, maar als u besluit het te gebruiken, moet u uiterst voorzichtig zijn. Rattengif kan veel meer schade aanrichten dan alleen het doden van de ratten.
Muizen- en rattengif gebruiken meestal een antistollingsmiddel dat het bloed verdunt en het knaagdier langzaam doodt. Dit is zodat ze zich niet realiseren waar de bron van het gif vandaan komt, een muis gaat uit de buurt van een lokaas waar andere dode muizen in de buurt liggen.
De hoeveelheid gif die nodig is om een rat of muis te doden is veel minder dan de hoeveelheid die nodig is om een mens te doden. Rattengif zal u waarschijnlijk niet doden tenzij u een zeer grote dosis neemt, maar u moet rattengif toch met groot respect behandelen. Je kunt nog steeds erg ziek worden als je wat binnenkrijgt, en het vormt een bijzonder gevaar voor kinderen en huisdieren.
Rattengif bij paarden
Bij inname van een antistollingsmiddel rodenticide kunnen symptomen binnen twee tot vijf dagen worden waargenomen en zijn deze afhankelijk van waar bloedingen in hun lichaam plaatsvinden.
Symptomen kunnen zijn:
Depressie
Zwakte
Bloeden uit tandvlees of neusgaten
Bloed in urine
Bloed in ontlasting
Ademhalingsmoeilijkheden
Opgezette buik
Rattengif bij duiven
Rattengif kan duiven doden. Maar het wordt niet aangeraden om rattengif te gebruiken om duiven te doden. Het kan namelijk een aantal dagen duren voor de duiven dood gaan. De duif kan dan al ergens anders in de stad of het dorp zijn. En dan kan de duif een gevaar opleveren voor huisdieren of kinderen. Dus je kunt zelf wel van de duiven af zijn maar een ander kan je dus met een gevaarlijk probleem opzadelen.