Hoe verwijder je schimmel en meeldauw van muren

Ben je op zoek naar tips om schimmel en meeldauw van je muren te verwijderen? Lees hier verder voor handige tips over het reinigen van schimmel. En hoe je voorkomt dat het terugkomt!

De belangrijkste stappen:

 • Schimmel kan in drie eenvoudige stappen van de muur worden verwijderd. Om te beginnen heb je een oplossing van chloorbleekmiddel en water nodig.
 • Er zijn verschillende manieren om schimmel en meeldauw te voorkomen. Een manier is het installeren van een elektrische luchtbevochtiger.

Schimmel en meeldauw kunnen een vloek zijn voor sommige huishoudens, maar gelukkig is het mogelijk om met dagelijkse schoonmaakproducten schimmel te verwijderen en er ook voor te zorgen dat het weer terugkomt. Of meeldauw nu op muren of andere oppervlakken zit zoals vloeren of tapijten. Het is sowieso geen goed nieuws voor je gezondheid. Dus is het ook erg belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Lees verder voor een snelle, 3-staps handleiding voor het verwijderen van schimmel op muren in uw huis.

Wat zijn schimmel en meeldauw en waarom komen ze voor op muren?

Schimmel ontstaat uit sporen in de lucht. Het groeit meestal in vochtige, warme omstandigheden zonder veel luchtstroom. Dat is ook de reden waarom badkamers en zolderruimtes vaak last hebben van schimmel. Het wordt vaak simpelweg veroorzaakt door vochtige omstandigheden en gebrek aan ventilatie, maar soms kan schimmel op muren worden veroorzaakt door lekkende leidingen, zowel binnen als buiten het huis. Slecht geïsoleerde verwarmingsbuizen kunnen ook een opeenhoping van vocht achter de muren veroorzaken.

Meeldauw is de naam van het meest voorkomende type zwarte schimmel op muren, gekenmerkt door vlekken die zich vervolgens over grotere gebieden kunnen verspreiden als ze niet worden behandeld. Als je wilt weten of er schimmel op je muren zit, breng je wat bleekmiddel aan op het getroffen gebied met een doek. Als de donkere kleur na een paar minuten vervaagt, is het schimmel. Zo niet, dan is de pleister waarschijnlijk gewoon vuil.

Schimmel op je muren in drie stappen schoon maken.

Een woord van waarschuwing: Schimmel kan allergische reacties en een slechte gezondheid veroorzaken. Dus als u een uitgebreid schimmel probleem heeft op uw muren, dan is het misschien het beste om deskundige hulp te zoeken. Draag bij het aanpakken van een kleiner gebied, een veiligheidsbril, handschoenen en een gezichtsmasker. Omdat contact met de sporen schadelijk kan zijn. Open ramen of gebruik een ventilator in de kamer terwijl u werkt.

 1. Maak een oplossing van chloorbleekmiddel(bleekwater) en water – meestal 1 deel bleekmiddel tot 3 delen water.
 2. Schrob het zwarte gedeelte met een harde borstel.
 3. Grondig spoelen en laten drogen.

Als dit niet werkt, zijn er producten die specifiek zijn geformuleerd voor schimmels en meeldauw op muren die misschien sterker zijn. Maar vergeet niet dat u nooit schoonmaak oplossingen samen mengt. Omdat dit gevaarlijke chemische reacties kunnen veroorzaken.

6 tips om schimmel en meeldauw te voorkomen.

Nadat je een schimmelinfectie op je muren hebt aangepakt, is de volgende stap om te proberen het te voorkomen.

Dit zijn uw opties:

 1. Koop een gespecialiseerd product. Een antimicrobiële spray kan bijvoorbeeld helpen voorkomen dat de sporen weer hun weg vinden. Anti-schimmel verf kan ook worden gekocht bij de meeste doe-het-zelfzaken.
 2. Overweeg het installeren van een luchtontvochtiger in kamers waar het veel voorkomt. Dit is ideaal voor schimmelpreventie op lange termijn.
 3. Onderzoek de verbetering van uw woningisolatie. Soms, maar niet altijd, is slechte isolatie de oorzaak van het probleem. Wanden en plafonds die goed zijn geïsoleerd, zullen minder worden beïnvloed door condensatie en dus schimmel.

De beste tips voor het verwijderen van schimmel zijn het verwijderen van de vochtige omstandigheden waar het zo van houd

 1. Houd badkamers, keukens en andere vochtige ruimtes goed geventileerd en zo droog mogelijk
 2. Spreid douchegordijnen en handdoeken uit om te drogen.
 3. Repareer lekken aan leidingen zodra ze zijn ontdekt, dit om te voorkomen dat vocht in holtes en onder vloeren sijpelt.

Raak niet in paniek als de schimmel en meeldauw op de muren terugkomt. Dit komt veel voor en je bent nu goed gewapend met advies over hoe je ermee kunt omgaan.