Fruitvliegjes vangen met een zelfgemaakte val

Als je kleine vliegen of muggen in je keuken hebt gezien, zijn het waarschijnlijk fruitvliegjes. Fruit vliegen kunnen het hele jaar door een probleem zijn, maar komen vooral veel voor tijdens de late zomer / herfst omdat ze zich aangetrokken voelen tot gerijpte of gistende groenten en fruit. Dus het moment om de dus fruitvliegjes te bestrijden door een fruitvliegjes te vangen met een val.

Tomaten, meloenen, druiven en andere bederfelijke producten die uit de tuin worden binnengebracht, zijn vaak de oorzaak van een fruitvliegjes plaag. Fruitvliegjes worden ook aangetrokken door rottende bananen, aardappelen, uien en andere niet gekoelde producten die in de supermarkt zijn gekocht. Hier wordt uitgelegd hoe plagen ontstaan en hoe ze kunnen worden voorkomen in uw huis.

Zelf je fruitvliegjes val maken

Dus hebben wij hier een aantal manieren om deze vervelende fruit vliegjes te vangen en weg te houden van vers groenten en fruit. En daarmee ook een fruitvliegjes plaag te voorkomen. En we gaan geheel zelf een fruitvliegjes val maken om ze te vangen.

 1. Maak een zelf gemaakt fruitvliegjes val met appelazijn en plasticfolie.
 2. Gebruik een papieren kegel, azijn en oud fruit.
 3. Mix een beetje azijn en afwasmiddel in een kom.
 4. Zet een bijna lege fles oude wijn of bier neer.

Preventieve maatregelen. 

Neem ook deze preventieve maatregelen om de fruitvliegjes van hun voedselbron af te snijden, en te voorkomen dat ze uw huis binnenkomen:

 • Gooi overrijpe producten weg.
 • Bewaar fruit en groenten in de koelkast.
 • Was de producten zodra u thuiskomt om eventuele eieren of larven te verwijderen.
 • Verwijder het afval regelmatig.
 • Ruim morsen zo snel mogelijk op, vooral vruchtensap of alcohol.

Misschien is het ook verstandig om te controleren of het geen rioolvliegjes zijn in plaats van fruitvliegjes, die op de loer liggen rond riool of vuilophaal, of misschien zelfs schimmel muggen, die zich veel laten zien bij zijn bij kamerplanten die teveel water hebben gehad. (tip: Mocht je het kunnen zien, fruitvliegjes hebben rode ogen, terwijl die andere die niet hebben.) Als je een banaan iets te lang hebt laten liggen en deze bruin is geworden en er fruit vliegjes op zitten. Probeer dan een van deze effectieve manieren om fruitvliegen uit uw keuken te verbannen.

Fruitvliegjes vangen met Appelciderazijn en plasticfolie
Fruitvliegjes vangen met Appelciderazijn en plasticfolie

1. Fruitvliegjes vangen met Appelciderazijn en plasticfolie

 • Giet een beetje in een glas, of haal gewoon de dop van een fles. (Het hoeft niet vol te zijn – bijna leeg zal ook werken.)
 • Bedek de opening met plasticfolie en zet vast met een elastiekje.
 • Prik er vervolgens een paar kleine gaatjes in zodat de fruitvliegjes naar binnen kunnen vliegen.
 • Ze kunnen de geur van azijn niet weerstaan, en zullen dus naar binnen vliegen. Ze kunnen alleen niet meer weg als ze binnen zijn.
 • Om een grotere kans te hebben om ze te vangen kunt je meerdere van deze fruitvlieg vallen maken en op verschillende plekken in de keuken neerzetten.
Fruit vliegjes val met een papieren trechter, azijn en oud fruit
Fruit vliegjes val met een papieren trechter, azijn en oud fruit

2. Fruitvliegjes vangen met een papieren trechter, azijn en oud fruit

 • Doe een beetje azijn en een stuk zeer rijp fruit in een pot.
 • Rol dan wat papier in een trechter vorm en steek hem in de pot met de smalle opening naar beneden.
 • De geur van rottende producten zal de fruitvliegjes in het mengsel helpen lokken, maar de trechter maakt het moeilijk voor ze om eruit te komen.
Fruit vliegjes vangen met azijn en afwasmiddel
Fruit vliegjes vangen met azijn en afwasmiddel

3. Fruitvliegjes vangen met azijn en afwasmiddel

 • Als de fruitvliegjes niet in je plasticfolie of papieren trechter vallen trappen, probeer dan het volgende.
 • Voeg drie druppels afwasmiddel toe aan een kom azijn en laat deze onbedekt. De zeep snijdt door de oppervlaktespanning van de azijn zodat de vliegen zullen zinken en verdrinken.

4. Oude wijn of bier

 • Net als azijn, houden fruitvliegen ook van de geur van wijn.
 • Zet een open fles wijn, waar nog een beetje overgebleven in zit neer
 • De smalle nek houdt de vliegen gevangen.
 • U kunt nog een paar druppels afwasmiddel toevoegen om de kans op succes te verhogen.

Hoe zien fruit vliegjes eruit?

Grootte: Drosophila melanogaster is een vlieg van de kleine soort. Volwassen fruitvliegen zijn 3 tot 4 mm lang.
Ogen: Hebben meestal rode ogen, hoewel sommige ook donkere ogen kunnen hebben
Lichaam: Tan thorax. De buik is zwart bovenaan en grijs onderaan.
Kleur: fruitvliegjes kunnen bruin of een tan kleur hebben.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Fruitvliegen komen vaak in huizen voor met met rijp, rottend of ontbindend fruit en zullen zichzelf voortplanten. Ze genieten ook van gefermenteerde items zoals bier, sterke drank en wijn. Fruitvliegen kunnen ook broeden en zich voortplanten in afvoeren, vuilnisbakken en dweil emmers. Zodra ze zich beginnen te voortplanten kunnen vrouwtjes ongeveer 500 eieren leggen, en de eieren zullen na slechts 24-30 uur na uitzetting door het vrouwtje uitkomen. Dit maakt het moeilijk ze te bestrijden.

Waar leggen fruitvliegen eieren?

Groenten en fruit zijn de belangrijkste plaatsen waar volwassen fruit vliegjes hun eieren leggen. Om dit te doen, moeten de producten overrijp of rottend zijn. Ze zullen het niet proberen in voedsel dat nog niet aan het gisten is. Zodra de omstandigheden goed zijn, doorbreekt de volwassen fruitvlieg het buitenste gedeelte van het fruit of de groente en legt  de eieren erin neer.

Overrijpe producten zijn echter niet de enige plaats waar fruitvliegjes hun eieren kunnen leggen. Zoek naar kleine ophopingen van slib die fruitvliegen kunnen gebruiken voor het leggen van eieren. Dit slib kan het best worden omschreven als een slijmerige oplossing van puin en vloeistof die zich ophoopt in de bodem van vuilnisbakken, in vuilniszakken, in sanitair en in de naden van apparaten. Zelfs een kleine hoeveelheid slib kan een paar fruitvlieg-eieren bevatten.

Hoe lang leeft een fruitvlieg?

Hoe lang leven fruitvliegjes? De gemiddelde natuurlijke levensduur van een volwassen fruitvlieg bij de optimale temperaturen is 40 tot 50 dagen. Vrouwelijke fruitvliegjes kunnen in die tijd meerdere keren paren en dus ook verschillende partijen eieren leggen. waardoor de populatie fruitvliegjes in een huis zich snel kan vermenigvuldigen.

Kunnen fruit vliegen je ziek maken

Helaas kunnen fruitvliegjes gemakkelijk vuil en verontreinigingen oppikken van de objecten waarop ze landen, vooral omdat veel van hun favoriete etenswaren in onze afvalcontainers worden gevonden. Verder kunnen hun larven, die zich ontwikkelen in de gistende vrucht die ze het liefst eten, maagklachten of ziekte veroorzaken, als ze onbedoeld door mensen worden geconsumeerd. Zelfs larven kunnen verontreinigingen overbrengen van de broedplaats van hun ouders naar fruit en groenten.

Fruitvliegjes in de winter

Winterweer doodt geen fruitvlieg populaties, in veel gebieden kan de winter immers behoorlijk warm zijn. Koude temperaturen zullen echter de ontwikkeling van nieuwe generaties fruitvliegjes belemmeren.

Wetenschappers hebben ontdekt dat bij 15 graden de levensduur van fruitvliegen afneemt. Wanneer de temperaturen onder 11 graden dalen, stoppen deze vliegen volledig met ontwikkelen.

Toch kunnen volwassen fruitvliegjes ‘overwinteren’ wanneer de omstandigheden te extreem voor hen worden. Hierdoor kan een fruitvlieg populatie koude temperaturen overleven en de volgende generatie starten wanneer gunstige omstandigheden terugkeren.

Fruitvliegjes in planten

We hebben eerder gezegd dat insecten in je riool eigenlijk riool vliegen kunnen zijn. En als je een waas van vliegen ziet rondhangen rond een plant, dan heb je misschien last schimmelmuggen en niet van fruit vliegen. Schimmelmuggen leven en broeden in de grond en reizen er zelden ver van af.

Verder hebben schimmelmuggen meer de vorm van een mug, terwijl fruitvliegjes een zekere gelijkenis vertonen met huisvliegen. de belangrijkste verschillen zijn dat fruitvliegen kleiner en bruin zijn met rode ogen.

Wat te doen tegen fruitvliegen?

Zoek eerst naar fruitvlieg bronnen in gebieden waar groenten of fruit buiten de koelkast worden bewaard. Zoek ook naar bronnen voor fruitvliegjes in vuilnisbakken, onder apparaten en recyclingbakken. Zelfs een beetje gemorst sap achter een apparaat kan bijdragen aan hun fokkerij. Denk er bij het zoeken aan dat voor het kweken van fruitvliegen, de larve alleen kan overleven in rottend organisch materiaal dat vochtig is.

Alle stadia van een fruitvlieg plagen zijn afhankelijk van het organische puin om de volledige fruitvlieg cyclus te voltooien. Waar mogelijk moeten voedsel en materialen waarop fruitvliegen hun eieren kunnen leggen, worden verwijderd.

Het doden van volwassen fruitvliegen zal de besmetting verminderen, maar eliminatie van fruitvlieg broedgebieden is noodzakelijk voor een goed beheer.

Fruitvliegjes bestrijden

Om fruitvliegjes in je huishouden goed te bestrijden, moet je beginnen met het plaatsen van een fruitvliegjes val en vooral in de probleemgebieden. U kunt uw eigen val maken zoals eerder beschreven. Maar u kunt ze uiteraard ook kopen.

Maak vervolgens de ruimte (wat meestal de keuken is of waar de prullenbak staat) grondig schoon door het volgende te doen.

 • Gemorst of gevallen voedsel gelijk verwijderen.
 • Leeg vuilnisbakken en maak ze schoon.
 • Verwijder vuil van apparaten, inclusief uw vaatwasser.
 • Maak kasten schoon waarop zich mogelijk voedselresten bevinden.
 • Spoel de gootstenen en afvoer af met een reinigingsvloeistof.
 • Houd gootstenen droog wanneer niet in gebruik.
 • Gooi dweilen, poetslappen of sponzen weg of maak ze schoon.
 • Verwijder voedsel dat fruitvliegjes kan aantrekken.
 • Houd na de klusjes je fruitvlieg vallen een aantal weken op je aanrecht en vervang ze indien nodig.

Hoe kan ik voorkomen dat fruitvliegen zich voortplanten?

Fruitvliegen hebben een hekel aan schone oppervlakten, dus houdt je aanrecht zo schoon mogelijk. Als je wat vruchtensap of andere suikerachtige substantie morst, wacht dan niet tot je favoriete tv-programma is afgelopen om het op te ruimen. Houd die gootsteen afvoeren vrij van voedseldeeltjes en verwijder alle grove resten in en rond de afvoer. Als je dat niet doet, worden ze de perfecte bestemming voor fruitvliegen om te fokken. Dat wil je niet.

Waar komen fruitvliegen vandaan?

We weten dat fruitvliegen gedijen in warmere temperaturen, maar hoe komt het dat ze gewoon lijken te verschijnen?Of het nu gaat om scheuren in uw muren, of vooraf gelegde eieren in een stuk fruit uit de supermarkt, fruitvliegjes vinden een weg in uw huis.