Expert tips om spint te bestrijden!

Dit kleine ongedierte kan snel grote schade aanrichten in binnen- en buitentuinen. Spint bestrijden kan op verschillende manieren. Hier zijn een aantal natuurlijke en biologische manieren om snel van spint mijten af te komen!

Dit is wat ik ontdekte over het bestrijden van spint:

Wat bij ons goed werkte is de zeep spiritus methode om spint te bestrijden.  Maak een mengsel van spiritus zeep en water. Houd volgende verhoudingen aan 10 ml zachte zeep, 10 ml brandspiritus, 0.5 liter water.
Spuit dit over de planten waar zich de spint bevindt. Herhaal de behandeling na een dag of 5.

De spint bestrijden.

1. Azijn
Spint bestrijden met azijn is erg effectief. Dit huismiddel bestrijd veel ongedierte en ook de spint. Mix water en azijn in een plantenspuit. giet een scheut azijn in een plantenspuit en vul aan met water. Spuit de bladeren waar zich spint op bevind nu in met de mix. En laat de azijn mix zijn werk doen. Is de spint na een paar dagen niet weg spuit ze dan nog een keer in.

2. Spint bestrijden met azijn en zeep.
Als de azijn mix alleen niet werkt om de spint te bestrijden kun je er nog wat groene zeep bij doen. Het maakt het nog wat effectiever. Spuit de bladeren van de plant goed in met de mix en de spint zal binnen korte tijd verdwijnen.

Lees ook: Met deze bestrijding tips kom je van de witte vlieg af!

3. Spint bestrijden met knoflook.
Knoflook om spint te bestrijden doe je als volgt. Breng wat water aan de kook in een pan en voeg hier 3 teentjes knoflook aan toe. Laat het heel even afkoelen gooi hier nog een scheut afwasmiddel bij en giet het in een plantenspuit. spuit vervolgens de bladeren die besmet zijn in met de knoflook mix.

4. Biologische neemolie
De Spint bestrijden met Biologische neemolie. De olie kan je op groenten, fruitbomen, bloemen en zelfs wiet planten worden gespoten om eieren, larven en volwassen spint te doden. Meng een scheutje neemolie met water in een plantenspuit. Spuit alle bladoppervlakken (inclusief de onderkant van bladeren) tot ze helemaal nat zijn. neemolie is misschien wat onbekend het het heeft vele voordelen.

  • Doodt eieren, larven en volwassen insecten
  • Voorkomt en controleert schimmelziekten
  • Conform voor gebruik in biologisch tuinieren
  • Binnen of buiten gebruiken op bomen, struiken, bloeiende planten, fruit en groenten
  • Kan worden gebruikt tot de dag van de oogst

Chemisch bestrijden van spint

Het gebruik van chemische pesticiden stimuleert de verspreiding van spint door de nuttige insecten die erop jagen te doden. Van spint mijten is ook bekend dat ze snel resistentie ontwikkelen tegen verschillende pesticiden. Om deze redenen is het belangrijk om mijten te bestrijden met effectieve natuurlijke en biologische bestrijdingsmiddelen.

spint bestrijden spiritus zeep

Levenscyclus van de spint mijt.

De meeste mijtsoorten overwinteren als eieren op de bladeren en schors van waardplanten. In het vroege voorjaar als de temperatuur warm is beginnen de kleine zes potige larven uit te komen. En na een paar dagen eten zoeken ze onderdak waar ze vervellen in het eerste nimfenstadium. Nimfen hebben acht poten en gaan door nog twee vervellingen voordat ze volwassen worden.

Na het paren produceren vrouwtjes continu maar liefst 300 eieren gedurende een paar weken. Heet, droog weer bevordert een snelle ontwikkeling van dit ongedierte. Onder dergelijke omstandigheden kan de tijd die nodig is om van ei tot volwassen over te gaan in slechts 5 dagen optreden. Er zijn meerdere overlappende generaties per jaar.

Waar komt de spint voor?

De spint kan op allerlei planten zitten. Denk aan appelbomen, olijfbomen, rozen, kamerplanten en de buxus er zijn niet heel veel planten veilig voor de spint mijt.

Veel soorten van de spint mijt (familie: Tetranychidae) zijn op zowel binnen- als buitenplanten te vinden. Ze kunnen vooral erg destructief zijn in kassen.

Spint mijten zijn geen echte insecten, maar worden geclassificeerd als een soort spinachtige verwanten van spinnen, teken en schorpioenen. Volwassenen zijn roodbruin of bleek van kleur, ovaal van vorm en erg klein, ongeveer zo groot als de punt aan het einde van deze zin. In onvolwassen stadia lijken ze precies op de volwassenen, alleen kleinere.

Spint leven in kolonies, meestal aan de onderkant van bladeren en voeden zich door bladweefsel te doorboren en de plantvloeistoffen op te zuigen. Voedingssporen verschijnen als lichte stippen op de bladeren. Naarmate ze meer eten worden de bladeren geel en kunnen ze opdrogen en afvallen.

Spintmijten komen het meest voor in warme droge omstandigheden, vooral wanneer hun natuurlijke vijanden zijn gedood door het gebruik van insecticiden.  Ze zijn ook erg productief, en daarom bouwen zware plagen zich vaak onopgemerkt op voordat planten schade beginnen te vertonen.

Grote populaties gaan vaak gepaard met fijne web. Waardplanten zijn talrijk en omvatten aardbeien, meloenen, bonen, tomaten, aubergines, sierbloemen, bomen en de meeste kamerplanten.

Schade door de spint

Spintmijten, bijna te klein om gezien te worden, komen zonder kennisgeving je tuinen binnen. Ongeacht hoe weinig, ze overleven door plantvloeistoffen uit plantencellen te zuigen. Grote plagen veroorzaken zichtbare schade. Bladeren vertonen eerst patronen van kleine vlekjes of stippen. Ze kunnen van kleur veranderen, krullen en eraf vallen. De mijtenactiviteit is zichtbaar in de strakke webben die onder bladeren en langs stengels worden gevormd.

Bij sierplanten zijn mijten in de eerste plaats een esthetische zorg, maar ze kunnen planten doden als de populaties erg hoog worden op eenjarige planten. Spintmijten zijn ook een belangrijk ongedierte van in het veld gekweekte rozen.