8 tips om motten bestrijden

Volwassen motten vormen op zichzelf geen grote bedreiging voor je huis, maar motten larven eten vaak door stof, vooral katoen en wol. Maar ook brood en pasta staat op het menu. Dit kan erg vervelend zijn als je goede kleding vol met gaten zit. En je je eten weg kan gooien omdat het voor een deel al is opgegeten. Maar gelukkig is er genoeg dat je kunt doen om motten te bestrijden en om te voorkomen dat ze bij je thuis komen om zich voort te planten en te eten.

Nu het gedeelte waarop je hebt gewacht: hoe kom je in vredesnaam van de motten af ​​als ze al in je huis zitten? Hier zijn enkele tips voor het effectief bestrijden van motten:

1. Gebruik ceder. Je kunt cederolie gebruiken in een spuitfles verdund met water of in een aroma diffuser die de geur van ceder kan verspreiden. Motten en andere insecten worden afgestoten door de feromonen in ceder.

2. Combineer gedroogde, geplette en poedervormige kruiden. Combineer de volgende volgende in een zak die je overal kunt ophangen waar je kleding of eten bewaart: lavendel, laurierblaadjes, kruidnagel, rozemarijn en tijm. Motten haten ook de geuren van deze kruiden. Je kunt de etherische oliën van deze kruiden ook verdunnen en op je kleding en bezittingen sprayen of een aroma diffuser gebruiken met een of meer combinaties van deze oliën.

3. Gebruik een mottenval. De mottenvallen trekken de motten aan en vangen deze op de plakplaat. Zo weet je dat je last hebt van motten in je kast en kan je actie ondernemen. Aanbevolen wordt om je kast grondig schoon te maken en al je kleding te wassen. Hierdoor onderbreek je de voortplanting en zal je geen last meer hebben van kapotte kleding

4. Houd je vloeren en tapijten gestofzuigd. Probeer je huis schoon te maken met een stofzuiger, stofdoeken en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen om je huis stof- en vuilvrij te houden. Zodat motten je huis niet binnendringen. Zorg ervoor dat je de stofzuiger regelmatig leegmaakt en stofdoeken regelmatig wast, zodat eieren en larven niet kunne groeien en zich ontwikkelen.

5. Vries kleding of bezittingen in die tekenen van motten vertonen. Bewaar deze items minimaal 24 uur in de vriezer om er zeker van te zijn dat eventuele larven worden gedood.

6. Was kleding die larven of eieren bevat. Gebruik indien mogelijk de hoogste stand van de wasmachine en gebruik  de droger als het mogelijk is. Leg kleding die niet kan worden gewassen of heet worden gedroogd in de vriezer om larven en eieren te doden.

7. Gebruik azijn om motten te bestrijden. Was en schrob alle plekken waar je larven of eieren hebt gevonden met een oplossing van azijn en water.

8. Overweeg om een ​​ongediertebestrijdingsdienst te bellen. Soms zijn verwijderings- en preventietechnieken niet voldoende. Als u een mottenplaag heeft die niet onder controle is, neem dan contact op met een lokaal ongediertebestrijdingsbedrijf en kijk welke oplossingen zij kunnen bieden.

Lees ook: Tips om spinnen te bestrijden

Tips om te voorkomen dat je motten krijgt

Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat last van motten krijgt:

  • Borstel kleding van wol of bont nadat je ze buiten hebt gedragen. Motteneieren kunnen gemakkelijk uw kast binnendringen door zich aan deze materialen te hechten, dus als u ze regelmatig borstelt kan dit voorkomen dat mottenlarven er in gaan zitten.
  • Was je kleding en spullen  voordat je ze voor langere tijd opbergt. Laat ze indien mogelijk aan de lucht drogen in zonlicht. Dit zorgt ervoor dat eventuele eieren of larven in uw kleding worden uitgespoeld of worden gedood, zodat ze niet volwassen worden.
  • Bewaar uw kleding en eigendommen in luchtdichte containers. Gebruik goed afgesloten kisten, plastic bakken, afgesloten koffers of iets dergelijks om ervoor te zorgen dat motten niet naar binnen kunnen en eieren kunnen leggen. Stel materialen zoals wol niet bloot aan de lucht, stop ze in luchtdichte kledingzakken met ritssluiting in afgesloten containers, vooral als je ze een tijdje niet zult dragen.
  • Houd opslagruimtes voor kleding en andere bezittingen droog. Motten gedijen in een vochtige omgeving. Bewaar geen kleding of bezittingen in kelders, garages, schuren buiten of andere ruimtes die kunnen worden blootgesteld aan veranderingen van het weer. Zet ze binnen in kast, kamer of op zolder.