7 tips om rouwvliegjes te bestrijden en te voorkomen!

Zowel de larven van de rouwvliegjes als de volwassen rouwvliegen kunnen grote problemen veroorzaken. Als je er niet op tijd bij bent kan het een plaag worden voor kamerplanten. Hier is hoe je het beste de rouwvliegjes kunt bestrijden.

Rouw vliegjes bestrijden wekt het beste op de volgende manier:

  1. Verplaats de besmette plant naar een plek waar geen andere planten staan.
  2. Laat de grond uitdrogen, zonder dat de plant doodgaat. (dit doe je door hem zo min mogelijk water te geven)
  3. Vang de volwassen varen rouwvliegjes door kopjes met appelciderazijn neer te zetten.
  4. Om de larven te bestrijden koop je nematoden ook wel aaltjes genoemd. Deze microscopische beestjes eten de larven rouwvliegjes op.

Wat zijn rouwvliegjes en hoe kun je ze herkennen?

  • Grootte: Volwassen rouwvliegjes zijn klein. Hun grootte varieert van ongeveer 1,5 tot 3 mm, wat ongeveer even groot is als een fruitvlieg. Larven van rouwvliegjes kunnen tot 3mm lang zijn.
  • Uiterlijk: volwassen rouwvliegjes zijn grijszwart van kleur en hebben grijze of doorzichtige vleugels. Hun lange poten en lange voelsprieten geven ze een mugachtig uiterlijk, hoewel ze veel kleiner van formaat zijn. In vergelijking met een fruitvlieg hebben rouwvliegen een dunner lichaam met langere poten en antennes.
    Larven hebben een kleine, zwarte kop en een dun, wit of doorzichtig lichaam.
  • Activiteit: rouwvliegen brengen het grootste deel van hun tijd door op het grondoppervlak van potplanten, maar ze kunnen ook rond de buitenrand van de pot of in de buurt van afwateringsgaten worden gezien. Het zijn geen sterke vliegers, dus ze hebben de neiging om over de grond te lopen en alleen in korte stukken te vliegen. Hun vlucht is grillig en ze zijn veel langzamer dan fruitvliegen, en gedragen zich tijdens het vliegen meer als muggen.
    Het vervelende is dat rouwvliegen de neiging hebben om in de gezichten en drankjes van mensen te vliegen, hoewel ze volkomen ongevaarlijk zijn.

Levens cyclus en gewoonten van rouwvliegjes

De larven van de rouwvliegjes bevinden zich meestal een paar centimeter onder de grond, het kan verschillen als de het droge grond is. Ze voeden zich voornamelijk met schimmels, algen en rottend plantaardig materiaal. Maar de rouwvliegjes larven voeden zich echter ook met plantenwortels en bladeren als deze dicht bij hun in de buurt groeien. Larven ontwikkelen zich snel en zijn in twee tot drie weken volgroeid. Ze verpoppen zich dan in of op de plant.

Volwassenen rouwvliegjes komen na ongeveer een week tevoorschijn. Volwassen rouwvliegjes zijn zwakke vliegers, die meestal in korte patronen vliegen. In huizen worden ze meestal gezien in de buurt van een aangetaste kamerplant. Volwassen vliegen verspreiden zich echter over korte afstanden en hopen zich vaak op rond vensterbanken en raamkozijnen.

Levensduur van rouwvliegjes

Tijdens hun levensduur van zeven tot tien dagen kunnen rouwvliegjes vrouwtjes wel 200 eieren leggen in de kieren en spleten in de grond. Vochtige potgrond met grote hoeveelheden veenmos zijn bijzonder aantrekkelijk voor volwassen vrouwtjes. Bij kamertemperaturen (18-24 graden) kan de levenscyclus (ei tot volwassene) binnen drie tot vier weken worden voltooid. Met een continue voortplanting van de rouwvliegjes die het hele jaar door plaatsvindt op kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes bijten en steken niet, maar kunnen wel water drinken dat zich op de bladeren van planten en / of op het oppervlak van potgrond bevindt.

Overlast van  volwassen muggenmuggen zijn meestal het meest merkbaar tijdens de late herfst en winter. Er zijn verschillende factoren die deze seizoen piek kunnen verklaren.

  • Ten eerste zullen kamerplanten die in de zomer buiten worden gezet, worden gekoloniseerd door rouwvliegjes en wanneer deze planten binnenshuis worden gezet, kunnen de populaties vervolgens toenemen als reactie op de warmere temperaturen in huizen.
  • Ten tweede kunnen rouwvliegjes meer opvallen tijdens koeler weer, wanneer mensen meer tijd binnenshuis doorbrengen. Waardoor de kans groter wordt dat je populaties sneller worden opgemerkt.

Hierom heb je last van rouwvliegjes in je huis!

De belangrijkste reden waarom rouwvliegjes veel in huizen voorkomen, houdt echter verband met veranderingen in het vochtgehalte die verband houden met de potgrond van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes worden sterk aangetrokken door vochtige potgrond. Bovendien houdt de potgrond naarmate deze ouder wordt of degradeert, meer vocht vast, wat ook volwassen muggen aantrekt. Als Bovendien de dagen korter worden en de temperaturen lager zal de plantengroei afnemen  en het waterverbruik ook. Als het watergehalte niet verandert tijdens de herfst en de winter. En de potgrond vochtig blijft, zullen de omstandigheden voor de voortplanting van rouwvliegen in stand worden gehouden.

Korte feiten…

  • Rouwvliegen zijn kleine vliegen met een delicaat lichaam die zich vaak ontwikkelen in de potgrond van kamerplanten.
  • Rouwvliegjes Larven voeden zich met algen, schimmels en plantenwortels in potgrond. Volwassenen rouwvliegjes bijten en steken niet.
  • Rouwvliegen kunnen worden bestreden door de potgrond tussen de gietbeurten te laten drogen.
  • Sommige insecticiden en biologische bestrijdingsmiddelen kunnen worden gebruikt om de larven van rouwvliegjes in depotgrond te bestrijden.

Tips om rouwvliegjes te bestrijden

Het bestrijden van rouwvliegjes heeft alles te maken met consistentie. Het vangen van de volwassenen is vrij eenvoudig, maar omdat de volwassen populatie in cycli komt, moet u ervoor zorgen dat uw vallen regelmatig worden ververst. Gebruik voor de beste resultaten een combinatie van de vallen die hier worden vermeld, evenals de aanvullende preventieve methoden die in het volgende gedeelte worden vermeld.

1. Appelciderazijn of rode wijn val om rouwvliegjes te bestrijden

rouwvliegjes bestrijden azijn

Eenvoudige en effectieve is de Appelciderazijn of rode wijn val. Deze bestaat ​​uit een ondiepe bak met een kleine hoeveelheid appelciderazijn of rode wijn, water en vloeibaar afwasmiddel.

Een ​​Appelciderazijn val maak je zo:
Zoek een ondiepe bak (een tonijnblik is perfect) en vul deze met gelijke delen water en appelciderazijn of rode wijn. (De mix moet minstens een halve cm diep zijn.) Doe er een paar druppels vloeibaar afwasmiddel in en roer voorzichtig. Plaats de val nabij de basis van de aangetaste plant of, idealiter, in de pot op de potgrond. Controleer het om de paar dagen ververs met nieuwe azijn en water.

2. Plakstrip/lijmvallen gebruiken om rouwvliegjes te bestrijden

Insecticiden die worden gebruikt om volwassen rouwvliegjes boven de grond te doden werken niet direct om de larven die in de grond zitten te bestrijden. Een alternatieve benadering om volwassen rouwvliegjes te bestrijden, vooral wanneer de plaag groot is, is om op strategische wijze gele plakstrip onder de bladeren van de plant of op de rand van de potten te plaatsen. De volwassenen voelen zich aangetrokken tot de gele kleur op deze lijmvallen en komen vast te zitten op de plakstrip. Dit kan nuttig zijn bij het massaal vangen van volwassen rouwvlieg vrouwtjes, waardoor het aantal larven in de volgende generatie afneemt.

Het insecticide middel imidacloprid zal de larven van de rouwvliegjes doden wanneer het op de potgrond wordt aangebracht. Dit actieve ingrediënt is verkrijgbaar in een aantal kamerplant insecticiden.

3. Nematoden (aaltjes) gebruiken om rouwvliegjes te bestrijden

rouwvliegjes aaltjes nematoden

Een biologische optie om rouwvliegjes te bestrijden is het gebruiken van aaltjes of te wel nematoden. Aaltjes ook wel nematoden genoemd zijn microscopisch kleine rondwormen die de larven van rouwvliegjes binnendringen via natuurlijke openingen zoals de mond, de anus en de ademhalingsporiën. De nematoden geven een bacterie over die de interne inhoud van de larven verteert. Larven van de rouwvliegen sterven binnen drie tot vier dagen. De nematoden zijn bijzonder effectief tegen tegen rouwvlieglarven.

4. Vliegenvanger om rouwvliegjes te vangen

rouwvliegjes vliegenvanger

Vliegstrips, zoals die in paardenstallen worden opgehangen om buitenvliegen te vangen, kunnen ook worden gebruikt om rouwvliegen te vangen. Deze vallen zijn echter meestal overdreven voor rouwvliegen en kunnen gemakkelijk vast komen te zitten aan dingen waarvan je niet wilt dat ze eraan blijven plakken, zoals meubels, haar, planten, enzovoort.

5. Rouwvliegjes bestrijden met mierenpoeder

 

ouwvliegjes bestrijden mierenpoeder

Mochten bovenstaande methodes niet werken dan kun je ook proberen de rouwvliegjes te bestrijden met mierenpoeder. Je kunt het strooien of gieten.

Het werkt het beste als je de mierenpoeder met wat water mixt en het dan over je potgrond giet. De mierenpoeder werkt in op de grond en zal dan de rouwvliegjes larven doden. De mierenpoeder van ecostyle wordt aanbevolen

6. Rouwvliegjes met kaneel bestrijden

rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Een goede en natuurlijke optie om rouwvliegen te bestrijden is met kaneel. Het is een veel gebruikt en gemakkelijk verkrijgbaar natuurlijk product. Kaneelpoeder is zeer effectief als het gaat om het bestrijden van rouwvliegen. E De methode om kaneelpoeder te gebruiken is heel eenvoudig.

Voeg 2 eetlepels kaneel poeder toe aan 1 liter gekookt water. Laat het water afkoelen en giet het dan in een gieter. Geef de plant nu water met de kaneel mix. 

7. Rouwvliegjes bestrijden met koffie

Rouwvliegjes zijn ook te bestrijden met koffie. Gooi wat koffiedik over je potgrond en de rouwvliegjes zullen verdwijnen. Het zal de larven niet bestrijden maar als die uitkomen dan komen de volwassen rouwvliegjes niet meer terug.

Hoe voorkom je een rouwvliegjes plaag?

De belangrijkste strategie om een rouwvliegjes plaag op je kamerplanten tot een minimum te beperken, is door het potgrond tussen de gietbeurten te laten drogen. Vooral als het gaat om de de bovenste 2-5 cm. Droge potgrond zorgt ervoor dat de rouwvlieg eitjes minder snel zullen uitkomen en je dus minder last van larven hebt. En het zal minder snel volwassen vrouwtjes aantrekken die eieren leggen. Daarnaast is het aan te raden om af en toe over te potten, zeker als de potgrond te veel vocht vasthoudt. Verwijder bovendien alle emmers of biobakken met rottend plantaardig materiaal, zoals vergane bollen en wortels, die vormen namelijk een uitstekende voedselbron voor de larven van rouwvliegjes.

Insecticiden kunnen nodig zijn als de problemen met rouwvliegjes enkele weken aanhouden nadat zelfs de mate van water geven is aangepast. Directe behandelingen bij volwassenen en larven zijn verschillend, voor elke levensfase worden verschillende bestrijdingen gebruikt. Wanneer de rouwvliegjes plaag groot is dan zijn nieuwe herhaalde toepassingen vereist om met volwassenen om te gaan. Breng insecticiden aan op het oppervlak van het potgrond, aangezien hier nieuwe volwassen muggen zullen verschijnen.

De meest effectieve bestrijding is degene die het meest volhardend is. En dat is het doden van volwassen rouwvliegjes. Een aantal  insecticiden met langdurige persistentie zijn te koop voor op kamerplanten. Kortdurende contactinsecticiden bieden onvoldoende langdurige bestrijding om volwassen rouwvliegjes te doden, en vereisen herhaaldelijke bestrijding met korte tussenpozen (enkele dagen) om effectief te zijn.

Aardappel schijfjes gebruiken om erachter te komen of je last hebt van rouwvliegjes

Een middel om de erachter te komen of je last hebt van larven van rouwvliegen is door plakjes of partjes aardappel op de potgrond te leggen. Larven voelen zich aangetrokken naar de aardappel en beginnen na een paar dagen ervan te eten. Je moet de aardappelschijfjes omdraaien om erachter te komen of je last heb van rouwvliegjes, de larven zullen alleen aan de onderkant zitten.

Zijn rouwvliegjes schadelijk voor mensen?

Schimmelmuggen zijn volkomen onschadelijk en niet gevaarlijk voor mensen, ze kunnen niet bijten, steken en geen ziekten verspreiden. Ze kunnen echter wel een probleem vormen voor kamerplanten. Wanneer het echt een plaag wordt en de larven zich beginnen te voeden met de wortels van planten.

Schade door rouwvliegjes

In kleine aantallen zijn rouwvliegjes meer een ergernis dan wat dan ook. In feite zijn de volwassen muggen niet actief schadelijk voor planten of mensen. Als hun populatie echter uit de hand loopt, kunnen de larven zich voeden met plantenwortels, wat aanzienlijke schade aanricht. Dit is vooral slecht voor jonge planten, zoals zaailingen, die maar een paar delicate wortels hebben. Rouwvliegjes kunnen ook Pythium (wortelrot) verspreiden. Deze schimmels verspreiden zich door middel van zoösporen.

Schade door rouwvliegen lijkt op die van elk ander wortel gerelateerd probleem, zoals wortelrot. Onderste bladeren kunnen geel worden en vallen, en de groei van de plant kan vertragen of helemaal stoppen. In bijzonder slechte gevallen kan verwelking van de hele plant optreden, gevolgd door de dood van de plant als de wortels extreem beschadigd zijn.