We worden elke dag blootgesteld aan schimmelsporen in de lucht, zowel binnen als buiten, en meestal is dat geen reden tot zorg. Maar gezien de temperaturen, een voedselbron (bijna elk bouwmateriaal) en vocht, kan schimmel groeien op bijna elk ondergrond in onze huizen.
Mythen over schimmel
We worden elke dag blootgesteld aan schimmelsporen in de lucht, zowel binnen als buiten, en meestal is dat geen reden tot zorg. Maar gezien de gematigde temperaturen, een voedselbron (bijna elk bouwmateriaal) en vocht, kan schimmel groeien op bijna elk oppervlak in onze huizen. Dat kan voor echte problemen zorgen. Schimmel kan de gezondheid schaden en de bouwmaterialen vernietigen waarop het zich begeeft. Helaas is er veel misinformatie over schimmel en hoe ermee om te gaan. Laten we dus de mythe van de feiten scheiden en kijken naar oplossingen die werken.
Mythe 1: Schimmel testen is van cruciaal belang
Verrassend genoeg is dit niet het geval. Testen geeft u een momentopname van de hoeveelheid en het type schimmel dat aanwezig is. Maar alle soorten schimmels (er zijn er meer dan 100.000!) Moeten worden verwijderd, dus het is niet noodzakelijk om het type te identificeren. Er zijn ook geen gezondheid gebaseerde veiligheidsnormen voor schimmelniveaus, dus testen levert niet noodzakelijk waardevolle informatie op en het is duur.
Mythe 2: Zwarte schimmel is dodelijk
Dit is een populaire misvatting; toxiciteit is niet gerelateerd aan schimmelkleur. Sommige soorten schimmels kunnen, onder de juiste omstandigheden, mycotoxinen produceren. Het is niet goed bekend welke schimmels deze giftige stoffen produceren, en zelfs degenen die ze kunnen produceren, doen dit niet altijd. En wanneer ze dat doen, is het niet veel.
Mythe 3: Je moet schoonmaken met bleekmiddel
Dit is ook niet waar. Bleekmiddel doodt schimmel, maar het is slecht voor je longen en het werkt niet niet goed om schimmel te verwijderen. Boenen met zeep en water is een veiligere en effectievere manier om schimmel op harde oppervlakken te verwijderen. Als poreuze oppervlakken zoals gipsplaten of tapijt beschimmelen, kunt u ze niet reinigen; je moet van ze af zien te raken. Bleekmiddel is alleen nodig als het vocht dat de schimmel heeft veroorzaakt uit rioolwater komt. Gebruik in dit geval 1/4 kopje bleekmiddel en een liter water. Boen het gebied schoon en laat de bleekoplossing minimaal 30 minuten intrekken voordat je het afspoelt. Droog het gebied daarna grondig af.
Mythe 4: Geen geur, geen schimmel
Fout! Geur is een veelbetekenende indicator, maar alleen omdat je schimmel niet kunt ruiken, wil nog niet zeggen dat hij er niet is. De feitelijke inspectie is altijd het beste. Als je schimmel niet ruikt, maar vermoedt dat er een probleem is, controleer dan eerst de meest waarschijnlijke oppervlakten. Als u dak- of sanitair lekken heeft dan is dat een goede plek om eerst te gaan kijken. Badkamers, kelders, kruipruimtes en de gootsteen zijn plekken waar het vaak voorkomt.
Mythe 5: Schimmel producten zijn de oplossing
Producten zoals schimmeldodende chemicaliën, verf en luchtfilters helpen, maar het zijn tijdelijke oplossingen. Zelfs als ze de schimmel doden
Kortom: het draait allemaal om vocht
Vocht is het essentiële ingrediënt voor schimmel om te gedijen, en het kan uit vele bronnen komen. Als een oppervlakte om welke reden dan ook nat is geworden, droog het dan binnen 24 tot 48 uur, voordat schimmel de kans heeft om te groeien. De meest voorkomende bronnen van vocht zijn waterlekken, daklekken, natte kelders, slechte afwatering van de tuin, raamcondensatie en hoge luchtvochtigheid. Deze mythen over schimmel zullen je op het juiste pad zetten om je schimmelproblemen op te lossen.
Als poreuze oppervlakken zoals tapijt, gipsplaten of plafondtegels beschimmeld zijn, verwijder en vervang ze. De luchtvochtigheid van je huis moet 30 tot 60 procent zijn van de lente tot de herfst en ongeveer 20 tot 30 procent in de winter. Als het hoog is, gebruik dan airconditioners of ontvochtigers. Gebruik een uitlaatventilator die naar buiten wordt geleid tijdens het koken. Installeer en gebruik een timer op de uitlaatventilator van uw badkamer. Het moet na het douchen nog minstens 30 minuten aan blijven staan lopen.